Андрій Пивоварський /УНІАН
Категорія
Новини
Дата

Реформи портів у 2014-2015 роках дозволили Україні експортувати рекордні обсяги агропродукції – Пивоварський

«У 2015 році я б все одно підписав рішення про розщеплення портових зборів, навіть якби знав, чим все обернеться», – сказав Пивоварський Фото УНІАН

Україні вдалося експортувати рекордні обсяги зернових, руди, вугілля у 2021 році завдяки реформі портів 2014-2015 років. Таку думку висловив колишній міністр інфраструктури Андрій Пивоварський в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним».

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Запроваджені у 2014-2015 роках реформи портів призвели до того, Україна змогла вивезти у 2021 році рекордні обʼєми зернових, сказав Пивоварський.
  • Зокрема, Пивоварський у 2015-му розділив корабельний збір у портах у пропорції 50:50 між державою та бізнесом. Раніше всі кошти отримувала державна Адміністрація морпортів України (АМПУ). Тепер за це його переслідує НАБУ.
  • «У 2015 році я б все одно підписав рішення про розщеплення портових зборів, навіть якби знав, чим все обернеться», – сказав Пивоварський.
  • Правоохоронці вважають, що рішення Пивоварського завдало державі від $30 до $50 млн.
  • До реформування портів 2014-2015 суда з вантажами для України заходили у порти країн Балтії, щоб не йти в українські порти. «Це був нонсенс», – сказав Пивоварський.
  • Компанія ТІС, яка володіє причалами в порту Південний, не змогла направити гроші від портового збору у модернізацію порту, оскільки кошти майже одразу були арештовані, сказав Пивоварський.

Контекст

Нинішній СЕО компанії WOG Андрій Пивоварський у 2014-2016 роках розпочав реформи транспортної галузі країни. Тепер за це його переслідує НАБУ.

22 лютого до Пивоварського додому завітали детективи НАБУ з підозрою у зловживанні владою та службовим становищем, які, за розрахунками правоохоронців, завдали державі понад $30 млн збитків.

Ексміністру та його заступнику Володимиру Шульмейстеру загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років, якщо їхню провину доведуть. Вищий антикорупційний суд 16 березня визначив міру запобіжного заходу колишньому міністру інфраструктури Андрію Пивоварському у вигляді застави у розмірі понад 9,9 млн грн.

У чому суть претензій, що загрожує ексміністру та які перспективи справи, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні