Категорія
Новини
Дата

СБУ заявила про викриття найбільшої підпільної криптоферми в Україні. Однак виявлена техніка вказує, що це була ігрова ботоферма

Служба безпеки України (СБУ) заявила про викриття найбільшої підпільної криптоферми в одному із колишніх приміщень «Вінницяобленерго». Організаторів звинувачують у незаконному відборі електроенергії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними СБУ, криптоферму створили мешканці Києва та Вінниці, незаконно відбираючи електричну енергію з мереж «Вінницяобленерго». Аби приховати свою діяльність, вони використовували умовні засоби обліку споживання електричної енергії.
  • За попередніми висновками СБУ, щомісячна сума збитків від такої діяльності може становити 5–7 млн грн. При цьому незаконний відбір електроенергії міг призвести до глобальніших наслідків – без світла могли залишитися цілі квартали Вінниці. Правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження за ч. 2 ст. 188-1 (викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання) КК України.
  • Утім, «Вінницяобленерго» заявило, що не зафіксували крадіжок електроенергії, а приміщення компанії не використовуються для майнінгу криптовалют. Тому інформація щодо багатомільйонних крадіжок електроенергії не відповідає дійсності, наголосили в компанії.
  • У ході обшуків за місцем функціонування ферми та за адресами проживання фігурантів СБУ вилучила 3800 ігрових приставок; понад 500 відеокарт; 50 процесорів; чорнову документацію з обліку споживання електроенергії; блокноти, телефони, флеш-накопичувачі. Загалом правоохоронці вилучили майже 5000 одиниць комп’ютерної техніки.
  • Натомість парк техніки, який виявила СБУ, вказує, що навряд там могла бути криптоферма, пише AIN.UA. Судячи з фото, в основному на ній використовували консолі PlayStation 4 Slim, на яких можна добувати криптовалюту, однак рентабельність цього дуже сумнівна. Це могла бути ігрова ботоферма, яка займається видобутком ігрових ресурсів або ж прокачуванням персонажів в іграх за гроші, вказує видання.
  • Forbes звернувся до СБУ за коментарем, але на момент публікації відповіді не отримав.

Контекст

«Бот», скорочено від «робот», – це компʼютерна програма, що керує віртуальним персонажем та імітує поведінку людини. Ботоферми дають можливість просуватися в грі так само швидко, як і кращі гравці, без необхідності витрачати час і зусилля. Ці боти запрограмовані для автоматичного збору ресурсів, валюти або інших цінних предметів. Якщо звичайні гравці використовують це для прискорення свого прогресу в грі, то, наприклад, організатори ботоферм продають ці речі за реальні гроші.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні