Категорія
Новини
Дата

СБУ заявила про викриття найбільшої підпільної криптоферми в Україні. Однак виявлена техніка вказує, що це була ігрова ботоферма

1 хв читання

Служба безпеки України (СБУ) заявила про викриття найбільшої підпільної криптоферми в одному із колишніх приміщень «Вінницяобленерго». Організаторів звинувачують у незаконному відборі електроенергії.

Ключові факти

  • За даними СБУ, криптоферму створили мешканці Києва та Вінниці, незаконно відбираючи електричну енергію з мереж «Вінницяобленерго». Аби приховати свою діяльність, вони використовували умовні засоби обліку споживання електричної енергії.
  • За попередніми висновками СБУ, щомісячна сума збитків від такої діяльності може становити 5–7 млн грн. При цьому незаконний відбір електроенергії міг призвести до глобальніших наслідків – без світла могли залишитися цілі квартали Вінниці. Правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження за ч. 2 ст. 188-1 (викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання) КК України.
  • Утім, «Вінницяобленерго» заявило, що не зафіксували крадіжок електроенергії, а приміщення компанії не використовуються для майнінгу криптовалют. Тому інформація щодо багатомільйонних крадіжок електроенергії не відповідає дійсності, наголосили в компанії.
  • У ході обшуків за місцем функціонування ферми та за адресами проживання фігурантів СБУ вилучила 3800 ігрових приставок; понад 500 відеокарт; 50 процесорів; чорнову документацію з обліку споживання електроенергії; блокноти, телефони, флеш-накопичувачі. Загалом правоохоронці вилучили майже 5000 одиниць комп’ютерної техніки.
  • Натомість парк техніки, який виявила СБУ, вказує, що навряд там могла бути криптоферма, пише AIN.UA. Судячи з фото, в основному на ній використовували консолі PlayStation 4 Slim, на яких можна добувати криптовалюту, однак рентабельність цього дуже сумнівна. Це могла бути ігрова ботоферма, яка займається видобутком ігрових ресурсів або ж прокачуванням персонажів в іграх за гроші, вказує видання.
  • Forbes звернувся до СБУ за коментарем, але на момент публікації відповіді не отримав.

Контекст

«Бот», скорочено від «робот», – це компʼютерна програма, що керує віртуальним персонажем та імітує поведінку людини. Ботоферми дають можливість просуватися в грі так само швидко, як і кращі гравці, без необхідності витрачати час і зусилля. Ці боти запрограмовані для автоматичного збору ресурсів, валюти або інших цінних предметів. Якщо звичайні гравці використовують це для прискорення свого прогресу в грі, то, наприклад, організатори ботоферм продають ці речі за реальні гроші.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні