Категорія
Новини
Дата

Інфляція цього року може бути меншою, ніж очікувалось. В НБУ не виключають перегляду прогнозів

Прогноз щодо інфляції за результатами 2022 року може бути переглянутий у бік зменшення, сказав Сергій Ніколайчук, заступник голови НБУ на онлайн-конференції Forbes «Без рожевих окулярів. Бізнес і держава під час війни». Головні підстави для цього: краща ситуація з логістикою, менші курсові коливання, відкриття портів та зниження цін на пальне.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Останній липневий прогноз НБУ припускає, що ціни цього року зростуть приблизно на 30%. Наступного року інфляція поступово буде уповільнюватись, проте залишиться на високому рівні — близько 20%, сказав Ніколайчук.
  • За словами заступника голови НБУ, прогноз по інфляції за результатами 2022 року можуть переглянути у бік зниження. Головні передумови для цього: покращення ситуації з постачанням овочів та фруктів та логістикою, зниження цін на пальне швидше, ніж очікувалось. «Також ситуація з відкриттям портів Чорного моря для зернового коридору дає нам підстави очікувати, що у нас не буде значних курсових коливань. Відповідно цей фактор буде стабільним. Додатково у свій липневий прогноз НБУ заклав повернення податків на пальне та запровадження додаткового імпортного збору. Але зараз ми бачимо, що ці ініціативи, якщо і реалізовуватимуться, то зовсім не в тій мірі, що прогнозували. І це дасть додатковий стримуючий ефект на інфляцію», — зазначив Ніколайчук. 
  • У наступному році НБУ очікує, що інфляційний фактор зменшиться за рахунок покращення спроможності українського бізнесу нарощувати виробництво сільськогосподарської продукції та покращення логістичних можливостей. За рахунок цього інфляція буде сповільнюватися, прогнозує Ніколайчук.
  • «Наша реальність — це війна. Вона призводить до значних втрат у добробуті населення. І один із каналів реалізації цих втрат — інфляція. Через війну суттєво погіршилась спроможність бізнесу виробляти та постачати продукцію. Плюс курсовий чинник, внаслідок емісії та величезного дефіциту бюджету нікуди не зникне. Так, ми очікуємо уповільнення інфляції, але повернутись одразу з 30% до цілі у 5% — це не реалістично. Інфляція — це інерційний процес, який розтягується у часі», — сказав під час виступу заступник голови НБУ. 

Контекст

У серпні інфляція в Україні прискорилася до 23,8% в річному вираженні, через перебої з постачанням та різкий дефіцит податків. У порівнянні з липнем інфляція становила 1,1%, а з початку року – 19,5%, йдеться в даних Держстату. 8 вересня Національний банк вдруге поспіль зберіг облікову ставку на рівні 25% річних, вважаючи такий рівень достатнім для утримання курсу гривні та інфляції.

Інфляційний тиск залишається значним через руйнування виробництв і логістики, погіршення інфляційних очікувань. Це відображається у високому попиті на товари довгострокового використання та на іноземну валюту. Додатковий чинник – липнева корекція офіційного курсу гривні на 25%.

Корекція офіційного курсу та додаткові обмеження НБУ на валютному ринку сприяли зменшенню дисбалансів на валютному ринку. Завдяки зниженню обсягів продажу валюти НБУ та значній міжнародній допомозі золотовалютні резерви у серпні зросли до $25,4 млрд.

У Мінекономіки ж повідомили, що темпи інфляції в Україні зменшуються другий місяць поспіль і тенденція триватиме до кінця 2022 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні