Інфляція в єврозоні у вересні прискорилася до 10% порівняно з 9,1% у серпні, свідчать попередні дані Євростату. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Інфляція в єврозоні у вересні вперше в історії досягла двозначного показника

Інфляція в єврозоні у вересні прискорилася до 10% порівняно з 9,1% у серпні, свідчать попередні дані Євростату. Фото Getty Images

Інфляція в єврозоні у вересні прискорилася до 10% порівняно з 9,1% у серпні, свідчать попередні дані Євростату. Це новий рекорд, який посилить очікування Європейського центробанку щодо чергового різкого підвищення процентної ставки, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

Що ви дізнаєтесь: Правила розвитку бізнесу в умовах абсолютної невизначеності; Як отримати в клієнти й співпрацювати з Міноборони – найбільшим замовником у країні; Як «воєнні» інновації можуть допомогти вашому бізнесу; 2023-й у цифрах від Мінфіну й НБУ.

Квитки на конференцію за посиланням

20 спікерів: Олексій Резніков, Сергій Марченко, Михайло Федоров, Олександр Конотопський, Алекс Ліссітса, Сергій Ніколайчук, Юлія Бадрітдінова, Тарас Чмут та інші.

Коли: 6 жовтня, з 10:00 до 16:00

Ключові факти

  • Інфляція в єврозоні вперше в історії досягла двозначного числа. Очікується, що найбільше ціни у вересні зростуть на енергоносії – 40,8% (порівняно з 38,6% у серпні), продукти харчування, алкоголь і тютюн – 11,8% (10,6%), неенергетичні промислові товари – 5,6% (5,1%) та послуги – 4,3% (3,8%).
  • Багато політиків уже висунули аргументи щодо чергового підвищення ставки на 75 базисних пунктів 27 жовтня, зазначає агентство.
  • «Інфляція, що виражається двозначними цифрами, не залишає ЄЦБ іншого виходу, окрім як продовжувати підвищувати облікові ставки, незважаючи на жахливі економічні перспективи», – сказав Кен Воттрет з S&P Global Market Intelligence.
Євростат

Рекордна інфляція в єврозоні Фото Євростат

Контекст

ЄЦБ 21 липня вперше за 11 років підвищив відсоткові ставки на 50 базисних пунктів. Таке рішення сприятиме поверненню інфляції до середньострокової цілі в 2%, зазначили в центробанку.

Економічні перспективи єврозони наразі дуже невизначені на тлі енергетичної кризи. Європа готується до можливого припинення поставок російського газу.

Прискорення інфляції, яке спостерігається в єврозоні, за словами голови ЄЦБ, значною мірою викликане «енергетичним шоком, який ми зазнали, відчуваємо і, ймовірно, продовжимо відчувати» внаслідок високої залежності регіону від зовнішніх постачальників енергоресурсів.

Індекс ділової активності (PMI) у єврозоні в серпні другий місяць поспіль опинився нижче від рівня, що вказує на рецесію, – 49,2. Очікувалося, що він буде на рівні 49, пише Bloomberg. У Німеччині спостерігається найрізкіший спад активності з червня 2020 року. Тим часом у Франції активність знизилася вперше за півтора року: там індекс PMI впав до 49,8 – більше, ніж передбачалося.

Індикатор настроїв у промисловості та сфері послуг погіршився, оскільки брак енергії ставить під загрозу виробництво, а зростання цін стримує попит. Тоді як настрої споживачів несподівано відновилися у серпні з рекордно низького рівня, домогосподарства налаштовані песимістичніше щодо перспектив, ніж під час пандемії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні