Категорія
Новини
Дата

Темпи інфляції уповільнюються, до кінця року тенденція триватиме – Мінекономіки

Темпи інфляції в Україні зменшуються другий місяць поспіль, що є важливим позитивним сигналом для споживачів та підприємств. Підставою для оптимістичного прогнозу є зниження світових цін на нафту і продовольство, повідомив перший заступник міністра економіки Денис Кудін.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За його словами, що цьогорічна рекордно висока інфляція є світовою тенденцією, у країнах Євросоюзу вона сягає 9,1%. 
  • «Що стосується України, то інфляція спричинена двома факторами – специфічним внутрішнім і зовнішнім. Так, частково інфляція є імпортованою, адже ми купуємо дорогі енергоресурси – газ, нафтопродукти – і високі світові ціни на них відображаються на цінах в Україні», – зазначив Кудін.
  • Головним інфляційним фактором є війна, через яку скоротилась пропозиція товарів внаслідок зменшення виробництва, а також зросли витрати через порушення логістики, руйнування виробничих фондів, виробничих ланцюгів та інші суто воєнні негативні наслідки, відповідно це спричиняє підвищення цін. 
  • У Мінекономіки кажуть, що інфляційна динаміка в Україні покращується. Вже фактично відбулось значне подорожчання окремих товарів та послуг і останні два місяці поспіль, враховуючи дані щоденного моніторингу цін на окремі товари, темпи інфляції зменшуються. 
  • «Ми прогнозуємо, що вона продовжить уповільнюватись і до кінця року, хоча звичайно сезонні прояви прискорення на окремих сегментах ринку матимуть місце», – додав Кудін. 
  • Підставою для оптимістичного прогнозу є зниження світових цін на нафту і нафтопродукти, які, зокрема, в серпні впали на 10% і продовжують знижуватися. А також зниження світових цін на продовольство пʼять місяців поспіль. Це має позитивно позначитися і на цінах в Україні. Так, в серпні найбільше подешевшали сезонні овочі (картопля, буряк, капуста, морква) – на 25-45%, впали ціни на скраплений газ для автівок – у середньому на 10,4%, на дизель – на 3,4%

Контекст

Інфляція в Україні за підсумками липня прискорилася до 22,2% в річному вимірі, при цьому зростання споживчих цін в липні у звʼязку із сезонними чинниками уповільнилося до 0,7%, йдеться в даних Державної служби статистики. Інфляція на споживчому ринку в липні порівняно з червнем становила 0,7%, з початку року – 18,2%. Базова інфляція в липні порівняно з червнем становила 1,2%, а з початку року – 12,7%.

На споживчому ринку в липні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,8%, найбільше подорожчали яйця – на 8,7%. 

На 5,1–1,1% зросли ціни на продукти переробки зернових, рис, свинину, сало, рибу та продукти з риби, безалкогольні напої, хліб, масло. Водночас фрукти, яловичина та овочі подешевшали на 5,4–1,9% .

Ціни на алкоголь та тютюнові вироби підвищилися на 1,3%, одяг і взуття подешевшали на 3,5%.  

У червні НБУ підвищив облікову ставку до 25% після трьох місяців її фіксації на рівні 10%. Це рішення стало відповіддю регулятора на прискорення інфляції.

НБУ зазначав, що прийняв таке рішення з метою «захисту гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку та збільшення спроможності Нацбанку стримувати інфляційні процеси під час війни». Ситуація потребує повернення до ринкових засад управління фінансовою системою, заявив голова НБУ Кирило Шевченко.

Національний банк України за базовим сценарієм прогнозує скорочення ВВП України на 33,4% у 2022 році та зростання на 5,5% у 2023 і 4,9% – у 2024 році. Інфляція, за прогнозами НБУ, до кінця року прискориться до 31%, проте у наступні два роки сповільниться – до 20,7% та 9,4% відповідно, йдеться в липневому Інфляційному звіті НБУ.

Одним із найбільших ризиків для прогнозу є триваліший термін війни. За песимістичним сценарієм, економіка України впаде на 34,5% у 2022 році, проте зросте на 2% та 5,6% у 2023-му та 2024-му, а інфляція прискориться з 31,5% у поточному році, проте скоротиться до 19,4% та 20,7% у наступні два роки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні