Категорія
Новини
Дата

Ціни на хліб у ЄС зросли майже на 20% через війну в Україні

У Європейському союзі ціни на хліб зросли майже на одну пʼяту у серпні, оскільки вторгнення Росії до України, яка є найбільшим експортером зерна та добрив, продовжувало руйнувати світові ринки, а загальна інфляція прискорилася, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Світові ціни на пшеницю зросли з лютого після того, як війна на кілька місяців призупинила експорт зерна з Чорного моря та обмежила відвантаження добрив, оскільки російські виробники втратили доступ до портів Балтійського моря, які вони використовували для відвантаження аміаку, ключового інгредієнта нітратних добрив.
  • Середня ціна на хліб у ЄС у серпні 2022 року була на 18% вищою, ніж роком раніше, як показали дані статистичного управління блоку в понеділок, що є найвищим зростанням із грудня 2017 року, коли Євростат почав збирати статистику.
  • За даними Євростату, у серпні 2021 року середня ціна на хліб зросла на 3% у річному обчисленні.
  • В Угорщині та Литві у серпні були зафіксовані найвищі річні зміни середньої ціни на хліб: зростання склало 66% та 33% відповідно.
  • Країнами з найнижчим середнім приростом були Франція (8%), а також Нідерланди та Люксембург, де зростання склало 10%.
  • Ціни на хліб у ЄС цього року постійно зростали порівняно із середнім показником у 8,3% у лютому, коли Росія напала на Україну.
  • Сукупні ціни на хліб та крупи зросли на 16,6% у серпні, що є найвищим показником як мінімум із січня 1997 року.

Контекст

Євростат підтвердив у пʼятницю, 16 вересня, що інфляція в єврозоні досягла рекордного рівня 9,1% у серпні, що було викликане різким зростанням цін на енергоносії та продукти харчування.

У звіті йдеться про те, що 2,25 процентних пункти зміни в річному обчисленні припали на продукти харчування, алкоголь і тютюн.

22 липня в Туреччині було підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи зернових коридорів.

На 5 вересня у рамках зернової ініціативи з України було експортовано понад 2 млн т зерна. 

13 вересня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія спробує зірвати «зернову» угоду у листопаді, тож Україна вже працює з ООН і Туреччиною та країнами-отримувачами української агропродукції, щоб цього не допустити.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні