Категорія
Новини
Дата

Сервіс з доставки їжі Zomato виходить на біржу. Це стане найбільшим IPO року в Індії

Індійський стартап з доставки їжі Zomato цього тижня планує залучити близько $1,3 млрд у рамках первинного публічного розміщення акцій у Мумбаї. Наразі це найбільше IPO в країні в 2021 році, пише CNN.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Публічний продаж акцій почнеться в середу і завершиться в пʼятницю, пише TechCrunch.
  • Напередодні IPO Zomato вже залучив $562 млн від якірних інвесторів. Отже, стартап забезпечив майже 45% з $1,3 млрд, які він планує отримати через IPO.
  • Серед інвесторів компанії – Tiger Global, Fidelity, New World, Baillie Gifford, уряд Сингапуру, Canada Pension Plan, Mirae Asset, T. Rowe Price та Steadview.
  • Верхня межа діапазону цін для акцій Zomato склала $1. Це дає індійському стартапу оцінку в $8,6 млрд порівняно з $5,4 млрд у лютому цього року.

Контекст

Zomato заснували Панкад Чадда та Депіндер Гоял 2008 року в Нью-Делі. Zomato надає інформацію, меню та відгуки користувачів про ресторани, а також доставляє їжу з ресторанів-партнерів. Компанія має понад 5000 співробітників і охоплює понад 10 000 міст у двох десятках країн. У січні 2020-го Zomato купила Uber Eats в Індії. При цьому в рамках угоди сам Uber отримав майже 10% акцій Zomato.

За 2020 фінансовий рік, що закінчився в березні цьогоріч, дохід Zomato знизився на 23%, до $283 млн. Утім, вдалося скоротити збитки до $110 млн, що на 66% менше, ніж за такий самий період роком раніше.

Аналітики висловлюють стурбованість з приводу того, що багато індійських стартапів залучають сотні мільйонів доларів на приватних ринках із високою оцінкою, але не показують стабільний прибуток. «IPO Zomato в деякому сенсі має стати початком виконання обіцянок індійської технологічної екосистеми», – зазначив CNN партнер індійської венчурної компанії Blume Ventures Ашиш Фафадіа.

Загалом, в Індії існує багато технологічних єдинорогів, але жодна з компаній не ставала публічною. Утім, ситуація змінюється. Зокрема, компанія з e-commerce Flipkart, яка належить Walmart, розглядає можливість IPO. В рамках останнього раунду фінансування Flipkart залучив $3,6 млрд з оцінкою майже в $38 млрд. Також очікується вихід на IPO в найближчі місяці застосунку для мобільних платежів Paytm і компанії з роздрібної торгівлі Nykaa.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні