Категорія
Новини
Дата

Сейм Латвії визнав Росію державою – спонсором тероризму

Cейм Латвії визнав Росію державою – спонсором тероризму, у затвердженій заяві депутати вказують на цілеспрямовані військові атаки Росії проти мирного населення в Україні, про це повідомляє «Інтерфакс–Україна» із посиланням на пресслужбу парламенту.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За резолюцію проголосували 67 депутатів зі 100.
  • У тексті дії Росії щодо населення України називають «цілеспрямованим геноцидом».
  • «Росія використовує страждання та залякування як інструмент у своїх спробах деморалізувати український народ і ЗСУ, паралізувати здатність держави діяти з метою окупації України. Сейм визнає насильство Росії проти мирного населення, яке здійснюється для досягнення політичних цілей, тероризмом, а Росію – державою, яка підтримує тероризм, і закликає інші країни висловити таку думку», – зазначено в заяві.
  • Депутати закликали країни Євросоюзу негайно призупинити видачу туристичних та вʼїздних віз громадянам Росії та Білорусі. Латвія вже зробила це на початку серпня.

Контекст

У квітні парламент Естонії ухвалив заяву, в якій визнає дії російських збройних сил і військово-політичного керівництва геноцидом проти українського народу та закликає підтримати розслідування цих злочинів.

У травні Сейм Литви схвалив резолюцію, яка визнає дії Росії в Україні геноцидом, а Росію — державою, яка підтримує та здійснює тероризм.

Наприкінці липня Сенат США схвалив резолюцію, яка закликає держсекретаря Ентоні Блінкена оголосити Росію державою-спонсором тероризму через її дії в Чечні, Грузії, Сирії та Україні.

На сьогодні США офіційно визнали країни, що підпадають під критерії держав – спонсорів тероризму: Куба, КНДР (Північна Корея), Іран та Сирія.

У результаті визнання країни спонсором тероризму така держава, відповідно до закону про імунітет іноземних суверенів (Foreign Sovereign Immunities Act), не має імунітету від юрисдикції судів США у справах про відшкодування шкоди, завданої протиправними (терористичними) діями такої держави. Аналогічно держава – спонсор тероризму не має імунітету від виконання на території США відповідного рішення про відшкодування шкоди, винесеного проти неї.

Визнання Російської Федерації спонсором тероризму може позбавити її можливості використовувати судовий імунітет у США та на формальних підставах уникнути відповідальності за позовами про відшкодування шкоди, завданої постраждалим унаслідок збройної агресії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні