Що допоможе бізнесу продовжувати працювати в умовах війни – пропозиції ЄБА /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Що допоможе бізнесу продовжувати працювати в умовах війни – пропозиції ЄБА

3 хв читання

Getty Images

Попри дуже складні умови бізнесу в Україні вдається адаптуватися до викликів війни. Станом на серпень усі опитані членські компанії Європейської Бізнес Асоціації відновили свою роботу: 49% – у повному обсязі, 51% – частково. 38% компаній понесли прямі втрати. ЕБА підготувала пропозиції щодо того, як держава може підтримати і допомогти бізнесу.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • Щоб полегшити планування бізнес-діяльності варто якнайшвидше прийняти законопроєкт щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації у воєнний час, а також підписати постанову про «єВідрядження».
  • Для бізнесу важливо забезпечити передбачувану податкову та фінансову політику на час дії воєнного стану.
  • Для покращення пропускної здатності прикордонних переходів потрібна подальша розбудова прикордонної інфраструктури та запровадження електронної черги для автоперевізників. Також бізнес сподівається на продовження розблокування портів та створення безпечних коридорів для інших вантажів, не лише зернових. 
  • Все ще не вирішене питання із блокуванням розмитнення та подальшого постачання закладам охорони здоров’я лікарських засобів у якості гуманітарної допомоги, які були ввезені в Україну як комерційний вантаж до 24 лютого і знаходяться на митних складах.
  • Важливою реформою буде підписання угоди про «промисловий безвіз з ЄС та його розширення на нові сектори, а також продовження дерегуляції. 
  • Нагальним питанням є розробка та прийняття законів, що будуть стимулювати розвиток військового та безпекового сектору, а саме закон про обіг зброї, приватну детективну діяльність, приватно-державне партнерство в оборонній галузі.
  • Бізнес очікує на реформу системи сплати відрахувань з техніки та носіїв інформації, а також на оновлення законодавства про захист прав споживачів та про електронну комерцію для їх гармонізації з законодавством ЄС. 
  • Не тільки на воєнний час, але й на постійній основі бізнес потребує оновлення трудового кодексу, а також розробку та запровадження пенсійної реформи.
  • Актуальними залишаються пропозиції ЄБА щодо збільшення лімітів по безготівкових розрахунках за кордоном з використанням гривневих корпоративних платіжних карток та спрощення умов для здійснення переказів валюти для сплати відсотків іноземним інвесторам.
  • Варто спростити систему звітування за платіжними операціями із застосуванням корпоративних платіжних карток та задовольнити потребу страховиків у виконанні своїх обов’язків зі сплати перестрахових премій за договорами перестрахування із перестраховиками-нерезидентами. А також доповнити перелік винятків із заборони на здійснення транскордонних переказів валютних цінностей клієнтів за участі операторів поштового зв’язку.
  • У сфері енергетики необхідно забезпечити незмінність законодавчо наданих гарантій для інвесторів у відновлювальні джерела енергії.

Контекст

Втім останні 200 днів війни принесли бізнесу не тільки труднощі та випробування, але й позитивні зрушення, зазначають в ЄБА.

Найбільше досягнення – це здобуття статусу кандидата на членство в ЄС. Розблокування портів Одеси для «зернового коридору» – ще одна велика економічна перемога України. Автоперевізники тепер зможуть скористатися перевагами «транспортного безвізу» з ЄС, а для всіх компаній, що ведуть зовнішньоекономічну діяльність, вже з жовтня запрацює «митний безвіз», що дозволить прискорити процедури та зменшити бюрократію.

Українська енергосистема була включена до об’єднаної енергосистеми Європи, що дозволило розпочати її експорт в країни ЄС. Також вдалося скасувати перелік критичного імпорту та відповідні валютні обмеження, що дозволило відновити зовнішньоекономічну діяльність, також були відновлені операції на ринку капіталу.

В HR сфері було спрощено адміністрування трудових відносин. Був напрацьований механізм бронювання співробітників, і наразі чинні бронювання було продовжено ще на три місяці. 

У фармацевтичній галузі було ухвалено стратегічний документ – новий Закон «Про лікарські засоби». Крім того, розпочато повсюдне запровадження електронного рецепту на лікарські засоби, а також продовжено врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття.

На платіжному ринку також відбулась низка позитивних змін. Зокрема, набув чинності Закон України «Про платіжні послуги», норми якого змінюють застарілі підходи до правового регулювання платіжного ринку. Крім того, відтермінували обов’язкове використання е-підпису на захищеному носії в Україні.

Вдалося запобігти введенню додаткового 10% імпортного збору, проти чого виступав бізнес, прийняти рамковий Закон «Про управління відходами».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні