Exxon слідом за Shell відмовляється від танкерів, які перевозять російську нафту /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Exxon слідом за Shell відмовляється від танкерів, які перевозять російську нафту

Shutterstock

Exxon Mobil Corp. уникає найму нафтових танкерів, які раніше перевозили вантажі з Росії, ставлячи себе в один ряд із Shell Plc, пише Bloomberg. Компанії змушують власників суден вибирати, служити інтересам Москви чи ні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найбільша нафтова компанія США почала вимагати, щоб із 5 грудня судновласники переконалися в тому, що на танкерах, які здаються в оренду Exxon, не перевозяться вантажі російського походження або такі, що надходять від особи, повʼязаної з Росією. Невиконання цієї вимоги дасть змогу Exxon припинити дію угоди.
  • Такий підхід аналогічний підходу Shell, який насамперед віддає перевагу судам, які не перевозили російську нафту у своїх останніх трьох вантажах. Дії таких великих фірм посилюють тиск на власників, щоб вони обирали між служінням російським та неросійським інтересам.
  • Застереження Exxon не поширюється на казахстанську нафту CPC, якщо продавець не з РФ або не повʼязаний із Росією, а також є казахстанський сертифікат походження. Заборона Exxon поширюється з 5 лютого 2023 року на російські нафтопродукти, за тим самим винятком. Саме тоді набудуть чинності нові санкції «Великої сімки».
  • Нафтові обмеження «Великої сімки» вже спровокували появу так званого темного флоту танкерів, які, як очікується, служитимуть інтересам Росії. Дії, подібні до вимог Exxon і Shell, ускладнюють повернення цих суден до неросійського бізнесу.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в обсязі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Доходи РФ від продажу нафти впали в листопаді до другого найнижчого рівня цього року, оскільки зростання експорту не змогло компенсувати збільшення знижок на барелі в країні, пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні