Exxon слідом за Shell відмовляється від танкерів, які перевозять російську нафту /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Exxon слідом за Shell відмовляється від танкерів, які перевозять російську нафту

1 хв читання

Shutterstock

Exxon Mobil Corp. уникає найму нафтових танкерів, які раніше перевозили вантажі з Росії, ставлячи себе в один ряд із Shell Plc, пише Bloomberg. Компанії змушують власників суден вибирати, служити інтересам Москви чи ні.

Ключові факти

  • Найбільша нафтова компанія США почала вимагати, щоб із 5 грудня судновласники переконалися в тому, що на танкерах, які здаються в оренду Exxon, не перевозяться вантажі російського походження або такі, що надходять від особи, повʼязаної з Росією. Невиконання цієї вимоги дасть змогу Exxon припинити дію угоди.
  • Такий підхід аналогічний підходу Shell, який насамперед віддає перевагу судам, які не перевозили російську нафту у своїх останніх трьох вантажах. Дії таких великих фірм посилюють тиск на власників, щоб вони обирали між служінням російським та неросійським інтересам.
  • Застереження Exxon не поширюється на казахстанську нафту CPC, якщо продавець не з РФ або не повʼязаний із Росією, а також є казахстанський сертифікат походження. Заборона Exxon поширюється з 5 лютого 2023 року на російські нафтопродукти, за тим самим винятком. Саме тоді набудуть чинності нові санкції «Великої сімки».
  • Нафтові обмеження «Великої сімки» вже спровокували появу так званого темного флоту танкерів, які, як очікується, служитимуть інтересам Росії. Дії, подібні до вимог Exxon і Shell, ускладнюють повернення цих суден до неросійського бізнесу.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в обсязі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Доходи РФ від продажу нафти впали в листопаді до другого найнижчого рівня цього року, оскільки зростання експорту не змогло компенсувати збільшення знижок на барелі в країні, пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні