Категорія
Новини
Дата

Компанія Shell виходить із проєкту «Сахалін-2» і обмірковує позов до Росії

Одна з найбільших нафтогазових компаній світу Shell залишає проєкт зі зрідження газу «Сахалін-2», не погодившись із перереєстрацією компанії-оператора у російській юрисдикції. У Shell зазначили, що залишають за собою всі свої законні права як акціонера колишнього оператора Sakhalin Energy, пише «Коммерсантъ».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із матеріалом, ідеться про потенційне звернення Shell до суду штату Нью-Йорк із позовом про компенсацію вартості її частки в «Сахаліні-2», яку компанія оцінювала в $1,6 млрд, та втраченої вигоди. 
  • Британська Shell, яка володіє 27,5% акцій ЗПГ-проєкту «Сахалін-2», офіційно поінформувала уряд РФ, що не має наміру входити до складу нового оператора проєкту – ТОВ «Сахалінська енергія». 
  • Цю компанію було створено розпорядженням уряду, вона почала роботу оператором 19 серпня. При цьому акціонери до 5 вересня мали підтвердити свій намір залишитися в проєкті. 
  • Наразі свої частки в операторі зберегли «Газпром» (50% + 1 акція), а також японські Mitsui (12,5%) та Mitsubishi (10%).
  • Таким чином, Shell стала єдиним акціонером, який вийшов із проєкту. 
  • Тепер пакет компанії буде продано урядом РФ протягом чотирьох місяців за ціною, призначеною незалежним оцінювачем, яким обрано «Б1-Консалт» (раніше російський підрозділ EY). 

Контекст

Shell за підсумками першого кварталу списала балансову вартість своєї частки в «Сахаліні-2» у розмірі $1,6 млрд. Однак у компанії наголошують, що вона «залишає за собою всі свої законні права» як акціонера Sakhalin Energy.

Ймовірно, це означає, що Shell обмірковує можливість звернутися до суду – за договором про розподіл продукції «Сахаліну-2», укладеним у 1994 році, всі спірні питання вирішуються згідно із правом штату Нью-Йорк. 

При цьому юристи, опитані виданням, сумніваються, що Росія виконуватиме рішення американського суду, а сам позов може затягтися на десятиліття.

Найближчим часом Shell ризикує втратити і контракт із Sakhalin Energy на отримання 1 млн т ЗПГ на рік, оскільки новий російський оператор просить від контрагентів підтвердити колишні угоди.

Ще наприкінці лютого Shell plc оголосив про наміри вийти зі спільних із «Газпромом» підприємств, включаючи 27,5% СПГ-проєкту «Сахалін-2», 50% у Salym Petroleum Development і СП із «Газпром нафтою» «Гидан енерджі». Це рішення Shell plc прийняв після обіцянки BP продати свою частку 20% акцій «Роснефти».

Shell, який наразі є одним з найбільших інвесторів у російську економіку, зупиняє купівлю нафти з Росії на спотовому ринку, а також працює над тим, аби повністю виключити російську нафту з поставок. Також компанія обіцяє поетапно вилучати нафтопродукти, трубопровідний газ та СПГ з російського ринку. Тобто фактично згорнути мережу АЗС у країні.

Shell спише до $5 млрд після виходу з російського ринку. Ринкова капіталізація компанії становить $210 млрд, вона раніше заявляла, що списання в РФ становитиме $3,4 млрд. Зростання викликано додатковим впливом на контракти, списання дебіторської заборгованості та кредитні втрати в РФ, сказав представник Shell.

5 серпня президент РФ Путін підписав указ про спеціальні економічні заходи у сферах фінансів та ПЕК «через дії недружніх країн та організацій». Відтепер західним інвесторам заборонено продавати частки в російських банках та ключових активах, серед яких і енергетичні проєкти «Сахалін-1» та «Сахалін-2», пише Reuters. Заборона, що набуває чинності негайно, поширюється на нафтогазовий проєкт «Сахалін-1». Його оператор, американська ExxonMobil, цього тижня заявила, що перебуває в процесі передачі своєї 30-відсоткової частки іншій стороні. Указ також забороняє інвесторам продавати свої частки в угодах про розподіл продукції, які, окрім «Сахаліну-1», включають проєкт «Сахалін-2» і Хар’ягінське нафтове родовище, а також у російських банках. Перелік банків має бути підготовлений урядом і центробанком для затвердження Путіним.

Указ стосується і виробників та постачальників теплової та електричної енергії, компаній з переробки нафти і нафтової сировини та виробництва продуктів їх переробки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні