Категорія
Новини
Дата

Компанія Shell виходить із проєкту «Сахалін-2» і обмірковує позов до Росії

2 хв читання

Одна з найбільших нафтогазових компаній світу Shell залишає проєкт зі зрідження газу «Сахалін-2», не погодившись із перереєстрацією компанії-оператора у російській юрисдикції. У Shell зазначили, що залишають за собою всі свої законні права як акціонера колишнього оператора Sakhalin Energy, пише «Коммерсантъ».

Ключові факти

  • Згідно із матеріалом, ідеться про потенційне звернення Shell до суду штату Нью-Йорк із позовом про компенсацію вартості її частки в «Сахаліні-2», яку компанія оцінювала в $1,6 млрд, та втраченої вигоди. 
  • Британська Shell, яка володіє 27,5% акцій ЗПГ-проєкту «Сахалін-2», офіційно поінформувала уряд РФ, що не має наміру входити до складу нового оператора проєкту – ТОВ «Сахалінська енергія». 
  • Цю компанію було створено розпорядженням уряду, вона почала роботу оператором 19 серпня. При цьому акціонери до 5 вересня мали підтвердити свій намір залишитися в проєкті. 
  • Наразі свої частки в операторі зберегли «Газпром» (50% + 1 акція), а також японські Mitsui (12,5%) та Mitsubishi (10%).
  • Таким чином, Shell стала єдиним акціонером, який вийшов із проєкту. 
  • Тепер пакет компанії буде продано урядом РФ протягом чотирьох місяців за ціною, призначеною незалежним оцінювачем, яким обрано «Б1-Консалт» (раніше російський підрозділ EY). 

Контекст

Shell за підсумками першого кварталу списала балансову вартість своєї частки в «Сахаліні-2» у розмірі $1,6 млрд. Однак у компанії наголошують, що вона «залишає за собою всі свої законні права» як акціонера Sakhalin Energy.

Ймовірно, це означає, що Shell обмірковує можливість звернутися до суду – за договором про розподіл продукції «Сахаліну-2», укладеним у 1994 році, всі спірні питання вирішуються згідно із правом штату Нью-Йорк. 

При цьому юристи, опитані виданням, сумніваються, що Росія виконуватиме рішення американського суду, а сам позов може затягтися на десятиліття.

Найближчим часом Shell ризикує втратити і контракт із Sakhalin Energy на отримання 1 млн т ЗПГ на рік, оскільки новий російський оператор просить від контрагентів підтвердити колишні угоди.

Ще наприкінці лютого Shell plc оголосив про наміри вийти зі спільних із «Газпромом» підприємств, включаючи 27,5% СПГ-проєкту «Сахалін-2», 50% у Salym Petroleum Development і СП із «Газпром нафтою» «Гидан енерджі». Це рішення Shell plc прийняв після обіцянки BP продати свою частку 20% акцій «Роснефти».

Shell, який наразі є одним з найбільших інвесторів у російську економіку, зупиняє купівлю нафти з Росії на спотовому ринку, а також працює над тим, аби повністю виключити російську нафту з поставок. Також компанія обіцяє поетапно вилучати нафтопродукти, трубопровідний газ та СПГ з російського ринку. Тобто фактично згорнути мережу АЗС у країні.

Shell спише до $5 млрд після виходу з російського ринку. Ринкова капіталізація компанії становить $210 млрд, вона раніше заявляла, що списання в РФ становитиме $3,4 млрд. Зростання викликано додатковим впливом на контракти, списання дебіторської заборгованості та кредитні втрати в РФ, сказав представник Shell.

5 серпня президент РФ Путін підписав указ про спеціальні економічні заходи у сферах фінансів та ПЕК «через дії недружніх країн та організацій». Відтепер західним інвесторам заборонено продавати частки в російських банках та ключових активах, серед яких і енергетичні проєкти «Сахалін-1» та «Сахалін-2», пише Reuters. Заборона, що набуває чинності негайно, поширюється на нафтогазовий проєкт «Сахалін-1». Його оператор, американська ExxonMobil, цього тижня заявила, що перебуває в процесі передачі своєї 30-відсоткової частки іншій стороні. Указ також забороняє інвесторам продавати свої частки в угодах про розподіл продукції, які, окрім «Сахаліну-1», включають проєкт «Сахалін-2» і Хар’ягінське нафтове родовище, а також у російських банках. Перелік банків має бути підготовлений урядом і центробанком для затвердження Путіним.

Указ стосується і виробників та постачальників теплової та електричної енергії, компаній з переробки нафти і нафтової сировини та виробництва продуктів їх переробки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні