Категорія
Новини
Дата

«Кернел» придбав річковий термінал у порту Рені. Компанія шукає резервні варіанти експорту зерна

Агрохолдинг «Кернел» придбав річковий термінал «Дунай Пром Агро» в порту Рені на Дунаї. Також холдинг закрив угоду з продажу сільгосппідприємств із земельним банком 134 000 га. Про це йдеться у звіті компанії, пише «Інтерфакс-Україна»

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Термінал у порту Рені має склади потужністю зберігання 12 000 т. У «Кернел» розраховують розширити резервні варіанти експорту на випадок припинення дії «Зернової ініціативи».
  • «Кернел» планує продовжити інвестувати у свої операції в порту Рені для розширення потужностей. Інвестиції для цього планують залучити завдяки «Ініціативі USAID зі стійкості сільського господарства».
  • $8 млн надійдуть від USAID і понад $36 млн – від трьох партнерів із українського бізнесу. За прогнозами «Кернел», спільне фінансування дасть змогу збільшити потужність транспортування зерна на 3,35 млн т на рік.
  • Крім того, «Кернел» повідомив, що 3 березня 2023 року закрив угоду з продажу низки сільгосппідприємств із земельним банком 134 000 га, а також відповідної сільськогосподарської інфраструктури, техніки та оборотного капіталу компаніям, пов'язаним із найбільшим акціонером «Кернела» та головою ради директорів Андрієм Веревським

Контекст

За даними держреєстру, бенефіціаром «Дунай Пром Агро» був Олег Власенко. Виторг компанії в 2020 році склав 1,86 млн грн, активи на кінець року – 4,73 млн грн. 

Найбільшим співвласником «Кернела» через Namsen Ltd. є український бізнесмен Андрій Веревський із часткою 39,3%. 

До війни «Кернел» посідав перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (близько 7% світового виробництва) та її експорту (близько 12%). Компанія також була найбільшим виробником і продавцем бутильованої соняшникової олії в Україні. Крім того, холдинг займався вирощуванням іншої агропродукції та її реалізацією.

У 2022 фінансовому році «Кернел» отримав $41 млн чистого збитку проти $506 млн чистого прибутку в попередньому фінансовому році. Виторг агрохолдингу скоротився на 5% – до $5,3 млрд, а показник EBITDA скоротився в 3,7 раза – до $220 млн.

Kernel придбав актив у порту Рені на річці Дунай у 2022 році для перевалки соняшникової олії та шроту. Компанія заявила, що вже інвестувала у баржі, каботажні судна та зручні транспортні засоби для перевезення зерна й олії. У компанії розраховують, що додаткове фінансування у доступ до причалів дасть змогу збільшити обсяг на 600 000 т на рік.

У січні «Кернел» підписав угоду зі своїми кредиторами, зокрема з Natixis, ING, EBRD та EIB, про звільнення від погашення до 30 червня 2023 року двох траншів гарантованих облігацій по $300 млн кожен зі ставкою 6,5% погашення, відповідно, у 2024 та 2027 роках.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні