Категорія
Новини
Дата

Слідом за «Лісами України» та земельним банком. В Офісі президента запропонували обʼєднати водні ресурси в одній компанії

1 хв читання

Для управління державними водними ресурсами планують створити єдину інфраструктурну компанію, за прикладом держкомпанії «Ліси України» або земельного банку, повідомив заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма в інтервʼю агентству «Інтерфакс-Україна».

Ключові факти

  • Заступник глави ОП повідомив, що ДП «Ліси України» за пів року показало 2 млрд грн прибутку. Водночас обʼєднання в єдиному земельному фонді державної землі також принесе державі «мільярди прибутку щорічно» завдяки прозорій цифровій процедурі надання цієї землі в довгострокову оренду за ринковою ціною.
  • «Над аналогічним проєктом працюємо з водою, тому що сьогодні є в нас Держводагентство. Який там стан, які обсяги втрат електроенергії, води, неефективність, я коментувати не буду», – зазначив він. За словами Шурми, бюджет субсидує цю сферу на мільярди гривень щороку.
  • «Ми зараз також працюємо над концепціями, щоб це перетворити на ефективну інфраструктурну компанію, яка, з одного боку, надасть якісний сервіс і нормальне ціноутворення для споживачів води, а з іншого – значно підвищить операційну ефективність як із погляду енергоефективності, так і з погляду прибутковості», – наголосив він
  • За його словами, передбачається, щоб такими ресурсними та інфраструктурними компаніями, своєю чергою, керував державний мегахолдинг за прикладом Фондів національного багатства в низці країн.

Контекст

Наприкінці липня Верховна Рада розширила перелік державних сільгоспземель, які здаватимуться в оренду через онлайн-аукціони системи Прозоро.Продажі. За ухвалення законопроєкта №7588 у другому читанні та вцілому проголосували 258 нардепів.

Закон визначає, що землі сільгосппризначення, які перебувають у постійному користуванні Національної академії аграрних наук України, пенітенціарної служби та інших держпідприємств підлягають переоформленню в оренду під 12% від нормативної грошової оцінки замість 1% та можуть здаватися в суборенду через аукціони Прозоро.Продажі. 

Ухвалені зміни допоможуть підвищити надходження до держбюджету, зазначив Сергій Бут, СЕО Прозоро.Продажі. 

У серпні Кабмін передав до сфери управління Фонду державного майна 30 єдиних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій. Більшість підприємств – дослідні господарства Національної академії аграрних наук. Йдеться про об’єкти, з яких 25 належать до сфери управління Національної академії аграрних наук України. Площа сільськогосподарських земель у цих підприємств – близько 100 000 га. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні