Категорія
Новини
Дата

Слідом за «Лісами України» та земельним банком. В Офісі президента запропонували обʼєднати водні ресурси в одній компанії

Для управління державними водними ресурсами планують створити єдину інфраструктурну компанію, за прикладом держкомпанії «Ліси України» або земельного банку, повідомив заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма в інтервʼю агентству «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Заступник глави ОП повідомив, що ДП «Ліси України» за пів року показало 2 млрд грн прибутку. Водночас обʼєднання в єдиному земельному фонді державної землі також принесе державі «мільярди прибутку щорічно» завдяки прозорій цифровій процедурі надання цієї землі в довгострокову оренду за ринковою ціною.
  • «Над аналогічним проєктом працюємо з водою, тому що сьогодні є в нас Держводагентство. Який там стан, які обсяги втрат електроенергії, води, неефективність, я коментувати не буду», – зазначив він. За словами Шурми, бюджет субсидує цю сферу на мільярди гривень щороку.
  • «Ми зараз також працюємо над концепціями, щоб це перетворити на ефективну інфраструктурну компанію, яка, з одного боку, надасть якісний сервіс і нормальне ціноутворення для споживачів води, а з іншого – значно підвищить операційну ефективність як із погляду енергоефективності, так і з погляду прибутковості», – наголосив він
  • За його словами, передбачається, щоб такими ресурсними та інфраструктурними компаніями, своєю чергою, керував державний мегахолдинг за прикладом Фондів національного багатства в низці країн.

Контекст

Наприкінці липня Верховна Рада розширила перелік державних сільгоспземель, які здаватимуться в оренду через онлайн-аукціони системи Прозоро.Продажі. За ухвалення законопроєкта №7588 у другому читанні та вцілому проголосували 258 нардепів.

Закон визначає, що землі сільгосппризначення, які перебувають у постійному користуванні Національної академії аграрних наук України, пенітенціарної служби та інших держпідприємств підлягають переоформленню в оренду під 12% від нормативної грошової оцінки замість 1% та можуть здаватися в суборенду через аукціони Прозоро.Продажі. 

Ухвалені зміни допоможуть підвищити надходження до держбюджету, зазначив Сергій Бут, СЕО Прозоро.Продажі. 

У серпні Кабмін передав до сфери управління Фонду державного майна 30 єдиних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій. Більшість підприємств – дослідні господарства Національної академії аграрних наук. Йдеться про об’єкти, з яких 25 належать до сфери управління Національної академії аграрних наук України. Площа сільськогосподарських земель у цих підприємств – близько 100 000 га. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні