Категорія
Новини
Дата

Уряд передав Фонду держмайна десятки підприємств зі 100 000 га сільгоспземель

Кабмін передав до сфери управління Фонду державного майна 30 єдиних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій. Рішення прийнято на засіданні уряду 11 серпня, повідомила пресслужба Мінекономіки. Більшість підприємств – дослідні господарства Національної академії аграрних наук.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Йдеться про об’єкти, з яких 25 належать до сфери управління Національної академії аграрних наук України. Площа сільськогосподарських земель у цих підприємств – близько 100 000 га. 
  • У Мінекономіки зазначили, що завдання Фонду – консолідувати державні сільськогосподарські землі та створити Земельний банк для передачі цієї землі в оренду на прозорих аукціонах державної системи Prozorro.Продажі.
  • Механізм оренди землі на прозорих аукціонах став можливим завдяки законопроєкту №7588. Перші аукціони відбудуться на початку 2024 року, йдеться у повідомленні.
  • Ще два підприємства раніше були у сфері управління Держрибагентства та по одному – Мінагрополітики, Агентства відновлення та Держенергоефективності.
  • Більшість переданих до ФДМУ підприємств – це дослідні господарства Національної академії аграрних наук України. Також до списку потрапили Державна організація «Аграрний фонд», ДП «Нові технології дорожнього будівництва» та ДП «Український метановий центр».

Контекст

Наприкінці липня Верховна Рада розширила перелік державних сільгоспземель, які здаватимуться в оренду через онлайн-аукціони системи Прозоро.Продажі. За ухвалення законопроєкта №7588 у другому читанні та вцілому проголосували 258 нардепів.

Закон визначає, що землі сільгосппризначення, які перебувають у постійному користуванні Національної академії аграрних наук України, пенітенціарної служби та інших держпідприємств підлягають переоформленню в оренду під 12% від нормативної грошової оцінки замість 1% та можуть здаватися в суборенду через аукціони Прозоро.Продажі. 

Ухвалені зміни допоможуть підвищити надходження до держбюджету, зазначив Сергій Бут, СЕО Прозоро.Продажі. «За майже два роки роботи земельних онлайн-аукціонів у державній електронній торговій системі до бюджетів різних рівнів надійшло щонайменше 1,4 млрд грн, понад 1 млрд від продажу та понад 380 млн/рік від оренди, за час повномасштабної війни», – повідомив Бут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні