Категорія
Новини
Дата

Снаряди та машини. Німеччина оголосила новий військовий пакет на €500 млн для України

Німеччина надасть Україні новий пакет допомоги вартістю €500 млн, повідомив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус на засіданні у «форматі Рамштайн», пише DW. До нього увійдуть боєприпаси і захищені машини піхоти.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами німецького міністра, Німеччина, серед іншого, надасть 10 000 боєприпасів із запасів Бундесверу, які можуть бути доставлені в Україну вже зараз. Ще 180 000 мають бути оплачені до кінця року, повідомив він. 
  • Бундесвер також надасть ЗСУ 100 захищених машин піхоти, 100 машин матеріально-технічного забезпечення та запчастини, додав Пісторіус.
  • «Ми підтримуємо українців тим, що їм найбільше потрібно, – зазначив міністр оборони ФРН. – Підтримка з боку Німеччини залишається безперервною і все ще є найбільшою в Європі».

Контекст

19 березня на базі Повітряних сил США «Рамштайн» у німецькому місті Рамштайн-Мізенбах відбувається 20-та зустріч Контактної групи з питань оборони України. Українську делегацію очолює Міністр оборони України Рустем Умєров.

Пріоритетами на цьому засіданні для України є надання систем ППО та ракет до них, ракети дальнього радіусу дії. Постійним пунктом обговорення лищаються артилерійські снаряди, особливо калібру 155-мм, сучасні системи РЕБ та РЕР, бронетехніка, повідомила пресслужба Міноборони України.

Вторгнення Росії в Україну виявило обмеження промисловості ЄС та її залежність від інших країн у плані ключових поставок та оборонного потенціалу, внаслідок чого блок щосили намагається наростити виробничі потужності та витрати після десятиліть недостатнього інвестування.

Наразі європейські столиці поспішають зібрати $1,5 млрд у вигляді екстреного фінансування, щоб закупити для України артилерійські снаряди за межами ЄС. Чехія очолює цю ініціативу, яка є фактично запасним планом для озброєння України.

Глава зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель заявляв, що річна виробнича потужність ЄС зросте до 1,4 млн снарядів до кінця 2024 року, випередивши США, які, як очікується, досягнуть 1,2 млн наступного року. За даними аналітичного центру Royal United Services Institute, Росія здатна виробляти 2,5 млн снарядів на рік. 

У доповіді Міжнародного інституту стратегічних досліджень аналітики Франц-Стефан Гаді та Міхаель Кофман дійшли висновку, що Україні знадобиться 75 000–90 000 артилерійських снарядів на місяць, «щоб підтримувати війну в обороні, і понад удвічі більше – 200 000–250 000 – для великого наступу».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні