Категорія
Новини
Дата

Представництво SpaceX в Україні отримало ліцензію оператора

Українське представництво компанії SpaceX — Starlink Ukraine — отримало ліцензію оператора. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму телеграм-каналі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Компанію внесли до Реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг за номером 1. Для загального доступу Реєстр закритий із 24.02.2022 до завершення воєнного стану в Україні.
  • «Сьогодні, 09 червня, лави постачальників послуг офіційно поповнила компанія Starlink Ukraine, яка стала номером один у новому Реєстрі постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг», — ідеться в рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК).
  • «Представництво компанії SpaceX вже скоро почне активну роботу в Україні!» — написав Федоров.

Контекст

Наразі понад 10 000 станцій допомагають ЗСУ бути на звʼязку та реалізовувати спеціальні операції, підтримують роботу критичних енергетичних та телекомунікаційних обʼєктів, закладів охорони здоровʼя та навіть посівну кампанію, а також повертають до життя деокуповані території, нагадав Федоров.

Перша партія терміналів Starlink приїхала в Україну 28 лютого. У березні 2022 року Львівський ІТ Кластер також закупив термінали Starlink. Міністерство цифрової трансформації та Держспецзв’язку активно передають отримане обладнання державним підприємствам, шпиталям, волонтерам, Збройним силам, банкам, а також окремим бізнесам. ІТ-компанії отримують Starlink переважно як члени IT-асоціацій і кластерів. Серед них Sigma Software, Ciklum, Grid Dynamics, Infopulse, Luxoft Ukraine тощо.

Це система низькоорбітальних супутників, що забезпечує з’єднанням з мережею навіть в умовах, коли інші форми комунікації недоступні. Для роботи системи потрібне стабільне живлення та максимально відкритий простір – тарілка може втрачати сигнал через штучні перешкоди або опади. 20 квітня Держспецзвʼязку дозволила використовувати термінали Starlink усім категоріям користувачів, а не лише критичній інфраструктурі.

4 березня Ілон Маск попередив, що станції Starlink можуть стати цілями російських військ на території України. Супутникове телекомунікаційне обладнання широко «випромінює» сигнал, а тому стає легкою ціллю для радіолокаційної розвідки ворога.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні