Категорія
Новини
Дата

SpaceX здійснила випробувальний політ космічного корабля Starship (відео)

Космічний корабель Starship компанії SpaceX, який призначений для відправки астронавтів на Місяць і за його межі, завершив випробувальний політ, пише Reuters. Він пройшов через низьку орбіту, перш ніж був втрачений під час повернення на Землю.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Під час прямої трансляції польоту коментатори SpaceX заявили, що центр керування польотом втратив звʼязок із космічним кораблем під час його входу в атмосферу. Апарат наближався до запланованої посадки в Індійському океані приблизно за годину після запуску.
  • Через кілька хвилин SpaceX підтвердила, що космічний корабель був втрачений, імовірно, він згорів, або розвалився при вході в атмосферу, або впав у море.
  • Проте, завершення більшої частини запланованої траєкторії випробувального польоту Starship, що тривало більше години, стало важливою віхою в розробці космічного корабля, який має вирішальне значення для бізнесу Ілона Маска із запуску супутників та місячної програми НАСА.
  • Очільник НАСА Білл Нельсон вже привітав SpaceX з тим, що він назвав «успішним випробувальним польотом» у заяві в соціальній мережі X.
  • Двоступінчастий космічний корабель, що складається з корабля Starship, встановленого на вершині його ракетного прискорювача Super Heavy, запустили зі стартового майданчика Starbase компанії Маска на південному узбережжі Техаської затоки.
  • За словами компанії, під час польоту Starship досягла максимальної висоти 234 км.

Контекст

Під час польоту інженери SpaceX сподівалися покращити результати двох попередніх випробувань Starship, обидва з яких закінчилися вибухами через кілька хвилин після запуску. 

Маск, засновник та генеральний директор SpaceX, мільярдер, заявив, що ракета має здійснити сотні безпілотних польотів, перш ніж взяти на борт перших людей. 

Маск розраховує на те, що Starship досягне своєї мети створення великого багатоцільового космічного корабля наступного покоління, здатного відправляти людей і вантажі на Місяць наприкінці цього десятиліття і, зрештою, літати на Марс.

Маск також вважає, що Starship зрештою замінить ракету SpaceX Falcon 9 в бізнесі компанії з комерційних запусків, вона виводить більшість світових супутників на низьку навколоземну орбіту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні