Взліт Falcon 9 /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

SpaceX уклала угоду про запуск європейських супутників Galileo

Взліт Falcon 9 Фото Getty Images

Американська аерокосмічна компанія SpaceX уклала угоду про запуск щонайменше чотирьох європейських супутників Galileo у 2024 році, пише The Wall Street Journal.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • SpaceX і Європейське космічне агентство підписали угоду про два запуски супутників у 2024 році, повідомив директор з навігації ЄКА Хав’єр Бенедікто. За його словами, угода передбачає, що в рамках місії компанія Ілона Маска виведе по два флагманські супутники Galileo.
  • Супутники планують доставити на орбіту на ракеті Falcon 9 з території США.
  • Остаточно схвалити угоду ще мають Єврокомісія та всі держави-члени ЄС. Джерела видання очікують, що це відбудеться до кінця цього року.

Galileo

Galileo – це глобальна супутникова система навігації, розроблена ЄС і Європейським космічним агентством. Galileo розпочала свою діяльність у 2016 році. На момент запуску, крім країн ЄС, в проєкті брали участь Китай, Ізраїль, Південна Корея та Україна. Загальні витрати оцінювалися приблизно в €10 млрд.

Наразі налічується 26 супутників на орбіті. Для повного розгортання системи необхідно 30 супутників.

Galileo здатна забезпечувати точність позиціонування до 1 метра в режимі відкритого доступу та до 20 сантиметрів у режимі з підвищеною точністю.

Розробники запевняли, що їхня система буде точнішою, ніж GPS, і забезпечить європейцям незалежність від американської GPS, російської Глонас і перспективної китайської Compass.

Galileo використовується в різних галузях, зокрема в транспорті, сільському господарстві, будівництві, а також у пошуково-рятувальних операціях.

Контекст

Наприкінці вересня SpaceX отримала перший контракт від Космічних сил США на надання налаштованого супутникового звʼязку для військових у рамках програми Starshield. Угода з максимальною сумою в $70 млн передбачає наскрізне обслуговування Starshield через Starlink, користувацькі термінали, допоміжне обладнання, керування мережею та інші послуги.

Минулого тижня Міністерство звʼязку Ізраїлю повідомило, що веде переговори з SpaceX про підключення інтернет-сервісів Starlink для посилення звʼязку у воєнний час напередодні очікуваної наземної операції у секторі Гази. Цей крок має забезпечити міста на лінії фронту безперервним інтернет-звʼязком. У міністерстві пояснили, що Starlink слугуватиме резервним варіантом на випадок, якщо інші системи будуть виведені з ладу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні