Категорія
Новини
Дата

Українцям спишуть кредити на житло та авто, знищені під час війни, але є нюанси. Гетманцев розкрив деталі законопроєкту

13 червня парламентський Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики планує винести на голосування у Верховній Раді законопроєкт про списання кредитів на житло та автомобілі, які було зруйновано або знищено через війну з Росією. Про це в коментарі Forbes розповів голова комітету Данило Гетманцев.

Ключові факти

  • Законопроєкт про списання та «заморожування» кредитів у разі знищення майна позичальника поширюватиметься як на квартири/будинки, так і на автомобілі.
  • Кредит буде повністю списано, якщо втрачене житло або автомобіль були єдиними у позичальника. Борги тих, у кого є інша нерухомість чи авто, заморозять до кінця війни.
  • Для списання або «заморожування» кредиту позичальник має звернутись до банку з документами щодо фіксації збитків, які визначив уряд.
  • Бюджетна програма з відшкодування банкам збитків через списання кредитів почне працювати після війни, відповідні видатки буде закладено до бюджету на 2023 рік.
  • Сума відшкодування може враховувати втрати тіла кредиту через інфляцію.

Контекст

Гетманцев на початку тижня повідомив про підготовку законопроєкту, який дозволить банкам списувати заборгованість позичальників, що втратили майно внаслідок воєнних дій. Він зазначив, що списання кредитів буде можливим для позичальників, які сумлінно обслуговували кредити до 24 лютого. Також клієнт має довести факт знищення майна.

Потенційні масштаби списання, враховуючи втрати українців і частку придбання житла в кредит, – щонайменше $1,3 млрд. Остаточну оцінку банків ще не оприлюднено.

Незалежна асоціація банків України пропонує відшкодовувати вартість втраченого житла на 10% грошовими коштами, решту – державними облігаціями різної строковості, якими можна буде погашати кредити.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні