Категорія
Новини
Дата

Справа App Store. Apple першою потрапила під удар закону ЄС про цифрову конкуренцію

2 хв читання

Європейський Союз звинуватив американську Apple у порушенні закону про цифрову конкуренцію. Брюссель стверджує, що App Store виробника iPhone не дозволяє розробникам вільно спрямовувати клієнтів на альтернативні способи здійснення покупок, пише WSJ. Звинувачення, оголошені 24 червня, стали першими після набуття чинності закону ЄС про цифрові ринки (DMA) 6 березня цього року.

Apple – одна з найдорожчих компаній у світі, яка впливає як на американську, так і на глобальну економіку.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Європейські антимонопольні органи стверджують, що правила App Store від Apple не дозволяють розробникам надавати інформацію про ціни в додатку або вільно спілкуватися з клієнтами про пропозиції, доступні за межами App Store. У багатьох випадках Apple накладає обмеження на можливість розробників надавати посилання клієнтам, заявили регулятори.
  • Раніше Apple заявляла, що впевнена в тому, що її політика відповідає DMA, і що вона врахувала відгуки чиновників ЄС і розробників.
  • Якщо буде встановлено, що Apple порушила правила DMA, її можуть оштрафувати на суму у розмірі до 10% річної світової виручки. За підсумками минулого року вона досягла $383 млрд.
  • ЄС заявив, що звинувачення є попередніми висновками і не обовʼязково означає, що компанія у кінцевому підсумку буде визнана винною. Регулятори заявляють, що Apple матиме можливість вивчити ці висновки і відреагувати на них. 
  • ЄС також заявив, що розпочне нове розслідування щодо бізнес-моделі Apple для App Store. Йдеться про запровадження так званої плати за основні технології, що, на думку деяких розробників додатків, унеможливить отримання вигоди від нових можливостей, передбачених DMA. 

Контекст

Відповідно до DMA шість технологічних гігантів – Alphabet, Apple, Amazon, Meta, власник TikTok ByteDance Ltd. та Microsoft Corp. – підпадають під дію низки нових заборон та зобовʼязань. Закон набув чинності 7 березня і вимагає від шести посередників, які надають такі послуги, як пошукові системи, соціальні мережі та додатки, що використовуються іншими компаніями, дотримуватись рекомендацій, щоб забезпечити рівні умови для своїх конкурентів та надати користувачам більше вибору.

У березні цього року антимонопольні органи ЄС розпочали розслідування проти Apple, Google, та Meta Platforms щодо дотримання компаніями закону про цифрові ринки.

Єврокомісія тоді заявила, що правила Apple і Google щодо магазинів додатків (App Store та Google Play) будуть обʼєктом перших розслідувань відповідно до Закону про цифрові ринки блоку, а також те, як результати пошуку Google можуть несправедливо надавати перевагу її власним сервісам і як Apple може ускладнити користувачам вибір альтернатив своїм сервісам. Також стане обʼєктом розслідування підписка на платформи Meta – Instagram та Facebook. 

Закон про цифрові ринки (The Digital Markets Act (DMA)) – закон ЄС, покликаний зробити ринки цифрового сектору більш справедливими та конкурентоспроможними. DMA встановлює набір чітко визначених обʼєктивних критеріїв для визначення «гейткіперів».

Раніше повідомлялося, що Apple близька до врегулювання антимонопольних претензій ЄС щодо її системи мобільних платежів. Пішовши на низку поступок, компанія нібито може уникнути великого штрафу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд