Категорія
Новини
Дата

ЄС починає розслідування проти Apple, Meta та Alphabet щодо дотримання закону про цифрові ринки

Apple, Google, та Meta Platforms стикаються з ризиком потенційно великих штрафів, оскільки Європейський Союз розпочав розслідування дотримання компаніями закону блоку про цифрові ринки, пише Bloomberg. Компанії можуть бути оштрафовані на суму до 10% від глобального доходу або до 20% у разі повторних порушень.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Європейська комісія заявила, що правила Apple і Google щодо магазинів додатків (App Store та Google Play) будуть обʼєктом перших розслідувань відповідно до Закону про цифрові ринки блоку, а також те, як результати пошуку Google можуть несправедливо надавати перевагу її власним сервісам і як Apple може ускладнити користувачам вибір альтернатив своїм сервісам. 
  • Також стане обʼєктом розслідування підписка на платформи Meta – Instagram та Facebook. 
  • «Ми підозрюємо, що рішення, запропоновані трьома компаніями, не повністю відповідають DMA (Закон про цифрові ринки)», – заявила європейський комісар з цифрової економіки та суспільства Маргрете Вестагер.
  • Комісія також попередила про необхідність подальшого вивчення нової структури комісій Apple для альтернативних магазинів додатків та практики ранжування Amazon.com Inc. на її маркетплейсі.

Контекст

Відповідно до DMA шість технологічних гігантів – Alphabet, Apple, Amazon, Meta, власник TikTok ByteDance Ltd. та Microsoft Corp. – підпадають під дію низки нових заборон та зобовʼязань. Закон набув чинності 7 березня і вимагає від шести посередників, які надають такі послуги, як пошукові системи, соціальні мережі та додатки, що використовуються іншими компаніями, дотримуватись рекомендацій, щоб забезпечити рівні умови для своїх конкурентів та надати користувачам більше вибору.

Минулого тижня Міністерство юстиції США та 16 генеральних прокурорів подали до суду на Apple, звинувативши виробника iPhone у порушенні антимонопольного законодавства. ЄС також нещодавно оштрафував Apple на €1,8 млрд за те, що вона не дозволяла програмам для потокової передачі музики інформувати користувачів про дешевші пропозиції.

Минулого року Google зіткнулася з четвертою за останні роки справою про зловживання домінуючим становищем у ЄС: раніше розслідувалась поведінка компанії у сфері рекламних технологій. Це сталося після штрафів ЄС на суму понад €8 млрд в рамках трьох інших рішень, які ще оспорюються в судах блоку.

Тим часом Meta продовжує стикатися з розслідуванням ЄС про зловживання домінуванням у Facebook Marketplace, яке, на думку ЄС, шкодить конкуренції у сфері реклами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні