Категорія
Новини
Дата

Apple переконала Єврокомісію і може уникнути багатомільярдного штрафу у справі Apple Pay – FT

1 хв читання

Американська компанія Apple наближається до врегулювання антимонопольних претензій Європейської комісії щодо її системи мобільних платежів, пише Financial Times із посиланням на джерела. Пішовши на низку поступок, компанія може уникнути великого штрафу.

Apple – одна з найдорожчих компаній у світі, яка впливає як на американську, так і на глобальну економіку. Зростання та падіння цін на акції Apple можуть призвести до коливань на фондовому ринку.

Деталі

  • У травні 2022 року Єврокомісія дійшла висновку, що неможливість використання безконтактної оплати на пристроях Apple з додатками третіх осіб може порушувати антимонопольне законодавство ЄС.
  • На початку цього року Apple запропонувала низку поступок, і зараз регулятор прийняв деякі з них, повідомили три співрозмовники видання.
  • Компанія готова надавати розробникам вільний доступ до технології NFC на пристроях iOS без необхідності використовувати Apple Pay або Apple Wallet. Плата зі сторонніх провайдерів при цьому не стягуватиметься. Ці поступки розраховані на 10 років. 
  • Apple зараз узгоджує останні технічні деталі, але врегулювання претензій Єврокомісії, ймовірно, буде досягнуто протягом наступних кількох тижнів. За словами співрозмовників FT, у Єврокомісії все ще можуть виникнути питання щодо зобовʼязань Apple, і терміни врегулювання можуть зміститися.
  • Якщо Apple домовиться з європейським регулятором, то їй вдасться уникнути штрафу у розмірі до 10% річної світової виручки. За підсумками минулого року вона досягла $383 млрд.

Контекст

NFC на iPhone закрита для будь-яких сторонніх сервісів, крім Apple Pay. Раніше Єврокомісія визнала, що це обмеження порушує ст. 102 Договору про функціонування ЄС (TFEU), яка забороняє зловживання домінуючим становищем на ринку.

У червні 2020 року Єврокомісія почала офіційне антимонопольне розслідування, щоб оцінити, чи порушує поведінка Apple правила конкуренції ЄС. 

Через роки розглядів Apple погодилася надати стороннім розробникам і банкам безкоштовний доступ до NFC. Компанія пообіцяла випустити спеціальні API-інтерфейси для доступу до компонентів NFC і технології, призначеної для зберігання платіжних даних і виконання транзакцій.

Очікується, що доступ до NFC отримають усі розробники застосунків для мобільних гаманців, зареєстровані в Європейській економічній зоні (ЄЕЗ), а також усі користувачі iOS з Apple ID, зареєстровані в ЄЕЗ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні