Категорія
Новини
Дата

Справа «Моршинської» і АРМА. Один з найбільших акціонерів натякає, що повертатиме бізнес через міжнародні суди, якщо його таки заберуть

Один з найбільших акціонерів групи IDS (ТМ «Моршинська», «Миргородська») – сімʼя Патаркацишвілі (належить 34,83%) – просить Офіс генерального прокурора провести перевірку щодо накладення арештів та передачі активів до АРМА. Таку інформацію Forbes надав радник юрфірми «Астерс» Орест Стасюк, який є адвокатом сімʼї Патаркацишвілі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У своїй заяві акціонери також просять Офіс генпрокурора надати правову оцінку спробі фактичного вилучення власності акціонерів, які не перебувають під санкціями, через передачу майна в управління. Йдеться про корпоративні права Моршинського заводу мінеральних вод «Оскар» та дистрибуторської компанії IDS, які заарештовані через те, що серед акціонерів IDS були підсанкційні російські бізнесмени.
  • Сімʼя Патаркацишвілі також натякає, що не виключає можливості спорів у міжнародних судах з питань порушення прав власності. «У нас є значний досвід повернення активів через міжнародні суди», – йдеться в заяві.
  • Акціонери не визнають законність арешту всіх корпоративних прав та конкурс АРМА. «Ця процедура грубо порушує наші права як акціонерів, що не перебувають під санкціями», – йдеться у їхній заяві.
  • Також у заяві стверджується, що група IDS «у тій формі, в якій вона існує на ринку України, була побудована під керівництвом сімʼї Патаркацишвілі».
Кому належить IDS Ukraine /«Моршинська»

Кому належить IDS Ukraine

Мажоритарними акціонерами IDS Ukraine були співвласниками «Альфа-Груп», російські бізнесмени Михайло Фрідман та його партнери. Наприкінці лютого 2022 року Європейський союз запровадив санкції проти Фрідмана та його бізнес-партнера Петра Авена. В Україні санкції проти російського бізнесмена та його партнерів по Альфа-Банку ввели лише у жовтні 2022-го. Ще влітку російські акціонери безоплатно передали 7,73% акцій материнській компанії IDS Borjomi International. Після чого частка підсанкційних росіян зменшилася в українській компанії до 49,99%. За словами міноритарного акціонера Всеволода Біласа, 34,83% акцій мають громадяни Великої Британії, члени сім’ї Бадрі Патаркацишвілі. Ще приблизно 10% розділено між міноритарними акціонерами. 

Контекст

У червні 2022-го Шевченківський районний суд Києва за клопотанням Офісу генпрокурора заарештував корпоративні права компаній з групи IDS Ukraine. Їхня вартість – 53,4 млн грн, повідомляло тоді Бюро економічної безпеки України.

Слідство підозрювало, що російські власники за фіктивними угодами планували вивести зі своєї власності активи, розташовані на території України. Виробник води двічі намагався оскаржити арешт корпоративних прав, але ні Київський апеляційний суд, ні Шевченківський районний суд Києва не підтримав його позовні вимоги. В IDS підтвердили Forbes, що програли суди першої інстанції. 

9 та 11 листопада Шевченківський суд передав в АРМА 100% корпоративних прав дистрибуторської компанії та Моршинського заводу мінеральних вод, які були заарештовані через те, що серед акціонерів IDS були підсанкційні російські бізнесмени.

10 лютого цього року АРМА оголосило конкурс на управителя корпоративних прав Моршинського заводу мінеральних вод «Оскар» та дистрибуційної компанію IDS. У конкурс не увійшли права на великий виробничий актив групи – Миргородський завод мінеральних вод. 

Потенційні учасники критикували конкурс від АРМА. Основні претензії – мало часу на підготовку документів і незрозумілий механізм управління активами. Менеджмент і міноритарні акціонери IDS Ukraine тоді ж повідомили, що не визнають законність арешту всіх 100% корпоративних прав і прагнуть зберегти операційний контроль над активами.

28 лютого АРМА назвало претендентів на «Моршинську». Частина з них – прямі конкуренти IDS, зокрема виробники мінеральної води «Карпатська Джерельна», «Поляна Квасова», «Свалява», «Лужанська», «Куяльник» та інші. Учасниками конкурсу також стали компанії, які до цього не працювали на ринку мінеральних вод.

Аркадій (Бадрі) Патаркацишвілі (1955–2008) придбав контрольний пакет акцій Borjomi у 2002 році. Свій бізнес Патаркацишвілі розпочинав у Грузії та продовжив розвивати його в Росії. З 2007 року родина Патаркацишвілі постійно проживає у Великій Британії, її члени є громадянами Великої Британії та Грузії, повідомляється у заяві сімʼї, яку надав адвокат.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні