Категорія
Новини
Дата

Справа на 100 млн грн. Пʼять осіб отримали підозру у завданні збитків при будівництві сховища відпрацьованого ядерного палива

НАБУ і САП повідомили про підозру п’ятьом особам у завданні майже 100 млн грн збитків ДП «НАЕК «Енергоатом». Справа стосується будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, повідомила пресслужба НАБУ. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Підозри отримали: гендиректор відокремленого підрозділу НАЕК «Енергоатом»; начальник кошторисно-договірного відділу відокремленого підрозділу НАЕК «Енергоатом»; керівник приватної компанії, його заступник і працівник юридичного відділу компанії.
  • Як встановило слідство, у 2017–2020 роках для потреб «Енергоатому» виконувалися роботи з будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). 
  • У 2020 році виникла необхідність у закупівлі додаткових робіт для його завершення. У грудні того самого року між ВП «Атомпроектінжиніринг», яке входить у структуру НАЕК «Енергоатом», та приватною компанією без прозорих торгів було укладено договір завершення будівництва сховища.
  • Щоб заволодіти коштами НАЕК «Енергоатому», додатковими угодами ціну договору збільшили втричі – з 421 млн грн до майже 1,5 млрд грн, зокрема додавши до його умов постачання обладнання системи радіаційного контролю, заявляє слідство. 
  • Це обладнання компанія-підрядник закупила за ринковою вартістю, а потім у 2021 році реалізувала ДП «НАЕК «Енергоатом» втричі дорожче, йдеться у повідомленні НАБУ.
  • У результаті цих дій НАЕК «Енергоатом» переплатило майже 100 млн грн. Дії осіб кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.
Справа на 100 млн грн. Пʼять осіб отримали підозру у завданні збитків при будівництві сховища відпрацьованого ядерного палива /Фото 1

Контекст

Як зазначив народний депутат Ярослав Железняк, «Атомпроектінжиніринг» на той момент очолював Микола Божко, якого відсторонили від управління у вересні цього року.  

«Сховище почали будувати ще до Божка і Котіна як керівника «Енергоатому». Але коли прийшов Божко, то він у грудні 2020 року привів компанію ТОВ «БК «КБР», яка ніколи в житті не будувала атомних обʼєктів. І тоді «Енергоатом» дав їм майже пів мільярда: без тендера, без прозорих закупівель, без інших адекватних процедур. У результаті ЦСВЯП не добудоване як слід і до сьогодні», – заявив нардеп.

Проєкт будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива Кабмін затвердив ще у червні 2017-го, але термін його завершення постійно зсувався. Джерело фінансування – кредитні кошти в $250 млн під державні гарантії від американського Bank of America Merill Lynch та власні кошти державного підприємства «НАЕК «Енергоатом».

«У 2021 році «Енергоатом» спільно з американською компанією Holtec завершив будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива у Чорнобильській зоні, отримав усі необхідні ліцензії та дозволи на експлуатацію цього об’єкта. Це дозволило повністю відмовитися від вивезення відпрацьованого ядерного палива у Росію і в результаті щорічно економити до $200 млн», – йдеться на сайті «Енергоатому».

Фото: ЦСВЯП у Чорнобилі /З власного архіву

ЦСВЯП у Чорнобильській зоні. Фото: пресслужба «Енергоатому» Фото З власного архіву

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні