Суд відмовився передавати АРМА $30 млн, арештовані в справі Пивоварського /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Суд відмовив НАБУ і САП у передачі арештованих $30 млн від корабельного збору ТІС в управління АРМА

2 хв читання

Суд відмовився передавати АРМА $30 млн, арештовані в справі Пивоварського Фото Getty Images

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) відмовив НАБУ та САП у клопотанні про передачу арештованих $30 млн, які компанії групи «ТІС» наче б то не сплатили в якості корабельного збору, в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), йдеться у матеріалах судової справи від 19 липня.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Слідчі Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) обґрунтовували своє клопотання веденням досудового розслідування у справі про можливе зловживання владою колишнього міністра інфраструктури Андрія Пивоварського та його заступника Володимира Шульмейстера у 2014-2015 роках, йдеться в ухвалі ВАКС. Їх підозрюють у завданні державі $30 млн збитків
  • Арештоване майно не містить слідів кримінального правопорушення та може бути передане агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами без шкоди для кримінального провадження, доводило НАБУ. 
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) пояснювала клопотання про передачу АРМА арештованих коштів наглядом за досудовим розслідуванням.
  • Раніше до суду також зверталось Головне управління розвідки (ГУР МОУ) з клопотанням скасувати арешт майна у цій справі та передати кошти для потреб держави в умовах воєнного стану, йдеться в матеріалах справи від 25 квітня. Також про намір передати кошти, які визнані речовими доказами у кримінальному провадженні, на користь ГУР МОУ свідчить лист керівника САП.
  • Однак суд відмовив у задоволенні клопотання НАБУ та САП, оскільки не знайшов для цього доцільних підстав. Ухвала не підлягає оскарженню. 

Контекст

У лютому 2023-го НАБУ і САП повідомили ексміністру інфраструктури України і його колишньому першому заступнику про підозру у зловживаннях, через які держава зазнала збитків на понад $30 млн. Йдеться про Андрія Пивоварського та Володимира Шульмейстера.

У НАБУ повідомили, що розслідування зловживань у Мінінфраструктури детективи розпочали восени 2019 року, для чого витребували матеріали з СБУ і Нацполіції, коли ті «намагались закрити відповідні провадження».

Відтоді НАБУ неодноразово зверталося до Кабміну, Мінюсту, Мінінфраструктури, ДП «АМПУ», аби вони припинили дію наказу, заявляють слідчі. Проте, наголошують в НАБУ, відомства не прислухались до аргументів бюро, не скасували наказ та не подали позови про повернення приватними компаніями безпідставно отриманих сум корабельного збору.

У положеннях наказу Мінінфраструктури від 24 липня 2015 року говориться про певні коефіцієнти, що вилучаються в рамках корабельного збору з суден, що входять в акваторію морського порту «Південний». Йдеться про причали № № 18- 22, які є безпосередньою власністю компаній «ТІС-Руда» і ТОВ «ТІС-КТ». При цьому на момент перевірки підприємств у їх власників були відсутні документи, які могли б підтвердити їх право власності на згадані причали порту «Південний», заявляли в НАБУ.

Пивоварський стверджує, що діяв у рамках закону. «Законом про порти чітко передбачено, що корабельний збір розподіляється між користувачем портової акваторії (у наведеному випадку це АМПУ) та власником операційної акваторії причалу (у цьому випадку це ТІС)», – написав увечері 22 лютого 2023-му Пивоварський. 

24 липня нинішній голова паливної компанії WOG Holding, ексміністр інфраструктури отримав статус обвинуваченого

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд