Категорія
Новини
Дата

Справа Жеваго на $100 млн. На Кіпрі затримали ексменеджера банку «Фінанси та Кредит»

На Кіпр правоохоронці затримали колишнього заступника голови правління АТ «Банк «Фінанси та Кредит», який є підозрюваним у справі колишнього власника банку Костянтина Жеваго щодо відмивання понад $100 млн, йдеться у повідомленні пресслужби ДБР. 

Ключові факти

  • На основі зібраної ДБР доказової бази, суд ухвалив рішення щодо утримання підозрюваного під вартою. ДБР називає його «спільником Жеваго». 
  • Працівники Бюро готують необхідний пакет документів для екстрадиції підозрюваного з Республіки Кіпр в Україну, йдеться у повідомленні.
  • Слідство не розкриває імʼя підозрюваного. За даними УП, йдеться про Сергія Борисова.

Контекст

Костянтина Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а «Фінанси та Кредит» поручився за цю компанію на суму понад $113 млн. Після того як вона не виконала договірні зобов’язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема списали $113 млн з рахунків українського банку. Внаслідок цього український банк оголосили неплатоспроможним у 2015 році.

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн через банк «Фінанси та Кредит». У липні 2021 року за запитом ДБР він був оголошений у розшук по лінії Інтерполу.

Жеваго вже понад три роки не зʼявляється в Україні. Останні роки бізнесмен живе між Лондоном та Дубаєм. У серпні 2022-го журналісти УП помітили його в Монако, де він відпочивав на власній яхті з назвою «Z» вартістю $70 млн. 

Наприкінці грудня 2022 року французькі правоохоронці затримали Жеваго в одному з готелів Куршевелю. 28 грудня минулого року суд французького міста Шамбері обрав бізнесмену запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, а 5 січня – погодився випустити Жеваго під заставу в розмірі €1 млн за умови, що він здасть паспорти й реєструватиметься в поліції тричі на тиждень.

30 березня слідча палата Апеляційного суду міста Шамбері відмовила українській стороні в екстрадиції Жеваго. Суд мотивував своє рішення тим, що «держава, яка надіслала запит, перебуває у стані війни в невизначеній ситуації і не в змозі мати суд, який гарантує основні свободи».

4 січня Фонд гарантування вкладів подав позов до Госпсуду Києва проти Жеваго про відшкодування збитків фінустанови та його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. 

7 березня Госпсуд Києва за заявою ФГВФО арештував активи Жеваго у межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку «Фінанси та Кредит» і його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. Суд наклав арешт на частки у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах: ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Єристівський ГЗК» і «Біланівський ГЗК».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні