Категорія
Найбагатші
Дата

Від «я не олігарх» до «справа проти мене вигідна ОП». Мільярдер Костянтин Жеваго дав перше інтервʼю щодо свого затримання. Forbes вибрав головне

Мільярдер Костянтин Жеваго дав інтерв'ю «Еспресо» /Скріншот з YouTube-каналу "Еспресо"

Мільярдер Костянтин Жеваго дав інтерв'ю телеканалу «Еспресо» щодо справи проти нього Фото Скріншот з YouTube-каналу "Еспресо"

Костянтин Жеваго, один із найбагатших українців, дав інтервʼю своєму телеканалу «Еспресо» (син Жеваго є співвласником каналу). В ньому підприємець уперше публічно прокоментував кримінальну справу, за якою Держбюро розслідувань вимагає його екстрадиції в Україну. Під час 20-хвилинного інтервʼю, яке більше схоже на монолог, бізнесмен критикував правоохоронні органи, Офіс президента, партію «Слуга народу» та хвалив себе. Forbes вибрав головне з цієї розмови.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

27 грудня французькі поліцейські за запитом ДБР затримали мільярдера Костянтина Жеваго у французькому Куршевелі. ДБР готує документи для його екстрадиції в Україну, де проти нього відкрито кримінальну справу щодо розтрати і легалізації $113 млн через банк «Фінанси та Кредит». Інтерпол оголосив Жеваго в міжнародний розшук за запитом ДБР ще у липні 2021-го.

4 січня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб подав позов до Господарського суду Києва проти Жеваго про відшкодування збитків банку та його кредиторів на суму майже 46 млрд грн.

6 січня суд у французькому Шамбері погодився звільнити Жеваго під заставу €1 млн. У суді він заявив, що справа проти нього є політичною. «Я вперше у вʼязниці. Я не робив тих речей, у яких мене звинувачують у цій справі, я не заслуговую цього», – заявив тоді Жеваго.

Підприємець не має права полишати материкову частину Франції, де його арештували. Тричі на тиждень бізнесмен повинен приходити до відділку поліції та проживати за визначеною адресою в Куршевелі, писало видання Babel із посиланням на джерела в правоохоронних органах.

Мажоритарний власник гірничодобувної групи Ferrexpo вже три роки не зʼявляється в Україні. Залишити країну був змушений саме через справу щодо банкрутства банку «Фінанси та Кредит». Останні роки бізнесмен живе між Лондоном та Дубаєм. У серпні 2022-го журналісти УП помітили його в Монако, де він відпочивав на власній яхті з назвою «Z» вартістю $70 млн. 

У 2021-му Forbes оцінив статки Жеваго у $2,4 млрд, тоді він посів третє місце у списку найбагатших людей України. У грудні 2022-го Forbes переоцінив його статки в $1,4 млрд. Серед причин переоцінки – повномасштабне вторгнення Росії в Україну та блокада флотом РФ українських портів. 

Про справу банку «Фінанси та Кредит» /УНІАН

Про справу банку «Фінанси та Кредит»

Щоб прочитати повністю, натисніть «Читати більше»

Про можливу причетність Жеваго до виведення коштів з його банку «Фінанси та Кредит», що збанкрутував у 2015 році, ДБР оголосило у серпні 2019-го. Цей епізод, імовірно, лише частина претензій, які держава може висунути Жеваго за мотивами банкрутства його банку. Фонд гарантування виплатив вкладникам установи 9 млрд грн; загальні збитки банку, за оцінкою фонду, – 15,5 млрд грн, з них 12,7 млрд – з вини менеджменту.

Довести причетність самого Жеваго до виведення коштів із банку тривалий час було складно. Він публічно звинувачував у махінаціях за своєю спиною менеджмент, зокрема колишнього СЕО «ФіК» Володимира Хливнюка.

На той момент уже було зрозуміло, що бізнесмен скоро втратить депутатську недоторканність: Жеваго не зміг виграти вибори та увійти до поточного складу Верховної Ради. Тоді бізнесмен залишив країну і більше не повертався. 

Співрозмовники Forbes у НБУ та Фонді гарантування сумнівалися, що Жеваго міг не знати про те, що відбувається з банком. По-перше, $113 млн, виведення яких розслідувало ДБР, відбувалося через австрійський Meinl Bank та ліхтенштейнський Bank Frick & Co. «ФіК» співпрацював з ними із середини нульових, клієнтом однієї з установ була кіпрська Nosterno Ltd, бенефіціаром якої (принаймні на момент угод) був багаторічний помічник Жеваго Руслан Демченко.

По-друге, «ФіК» активно кредитував бізнес підприємця («АвтоКрАЗ», компанії корпорації «Артеріум», завод «Росава» та інші). Після банкрутства банку структури, що асоціюються з Жеваго, викупили у банку кілька його великих боргових зобовʼязань.

Що сказав Жеваго в інтервʼю «Еспресо»

Про справу проти нього

Жеваго каже, що вже 15 разів, щомісяця, звертається до ДБР та Генпрокуратури та просить взяти з нього свідчення і зайнятися розслідуванням. Йому не подобається, що справа приносить багато негативного піару та негативу бізнесу, бо «люди не розуміють, чи насправді я винен, чи ні». Тому підприємець хоче швидше довести справу до закриття. За словами Жеваго, він просив провести з ним відеоконференцію для надання свідчень у консульстві або у Швейцарії, або у Великій Британії, або у Франції.

Жеваго вважає, що справу проти нього потрібно закрити та визнати, що «вони поводилися неправильно щодо мене».

«Якщо прокуратура вважає, що у них є справа і вони будуть доводити її до кінця, то питань нема – давайте якомога швидше віддайте її в суд, пройдемо першу інстанцію, другу і дійдемо до Верховного Суду, де, я сподіваюся, правосуддя все ж є», – сказав бізнесмен.

Про Офіс президента

Жеваго вважає, що справа проти нього вигідна Офісу президента, бо «у них є програма деолігархізації, яку вони намагаються продати українцям». На його думку, ОП роздає команди ДБР і прокуратурі та має вплив на Печерський суд. «Піарну зацікавленість у цьому всьому я бачу в Офісі президента», – додав він.

За словами підприємця, є зацікавленні особи, які хочуть прибрати його власність в Україні. Він не назвав активи, про які йдеться, але сказав, що це активи, «які арештовуються тим же Печерським та іншими судами за поданням ДБР».

Претензії силовиків до активів Жеваго

У листопаді БЕБ провело обшуки в офісах Полтавського та Єристівського ГЗК. Комбінати нібито занизили податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами на 10 млрд грн.

Інший актив Жеваго вже відчужено на користь держави. 6 листопада пʼять великих промислових підприємств були передані у державну власність. Серед них – завод «АвтоКрАЗ» Жеваго, який займається виготовленням великовантажних автомобілів.

24 листопада ДБР провело обшуки на підприємствах корпорації «Артеріум». Компанію підозрюють у колабораційній діяльності, роботі на користь РФ.

«Я не олігарх, не олігарх я»

Жеваго обурюється, що його обізвали олігархом, хоча сам він себе ним не вважає. Цю тезу він повторив декілька разів. «Я – великий та успішний підприємець, який створює тисячі робочих місць. І це все не сталося протягом останніх трьох років, це все відбувалося протягом останніх 25 років», – сказав він.

Жеваго каже, що не має стосунку до держави, не керував міністерствами чи відомствами. І обурений: «З якого дива мене називають олігархом?» Підприємець нагадав, що зробив IPO і побудував інші іноземні компанії, які успішно працюють і в Європі, і в США, і в Україні.

Про критику партії «Слуга народу»

За словами Жеваго, ДБР порушило проти нього справу того ж дня, як він зареєструвався кандидатом у народні депутати наступного скликання. У травні 2019 року Верховну Раду VIII скликання розпустили, Жеваго був нардепом того скликання. Всього підприємець працював народним депутатом 21 рік.

Жеваго каже, що критикував партію «Слуга народу» як під час виборчої кампанії, так і після. «Ми розуміємо, яким чином ця політична сила обиралася до парламенту, отримала там понад 50% голосів», – говорить він. За його словами, він підтримував деякі закони президентської партії, але не підтримував «популістські і непотрібні країні» закони. «Коли будь-яку політичну силу критикують, то вона не завжди толерантно сприймає цю критику», – каже Жеваго.

Також один із найбагатших українців заявив, що у нього немає інших громадянств. «Я українець, і іншого паспорту не маю», – сказав Жеваго.

Від «я не олігарх» до «справа проти мене вигідна ОП». Мільярдер Костянтин Жеваго дав перше інтервʼю щодо свого затримання. Forbes вибрав головне /Фото 1
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні