США б'ють на сполох. Адміністрація Байдена вважає, що Росія може піти війною на Україну. Головне
Категорія
Новини
Дата

США б'ють на сполох. Адміністрація Байдена вважає, що Росія може піти війною на Україну. Головне

Росія може розпочати повномасштабний наступ на Україну, пише Bloomberg, посилаючись на анонімні джерела в уряді США. Не зрозуміло, на які дані спираються американці, але саме зараз напруга між Росією та Заходом зростає через газову та міграційну кризи

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Дипломати США, за даними журналістів, передали Європейському Союзу інформацію про можливе вторгнення Росії до України. Висновки американців зроблено на підставі даних, які ще США не розкрили, повідомляє Bloomberg.

На відміну від відкритого стягування сил навесні, недавнє перекидання російських військ проходило таємно, його здійснювали елітні підрозділи сухопутних військ – у багатьох випадках уночі, свідчать дані оборонно-розвідувальної фірми Janes. Представники США не пояснюють мотивацію можливого нападу на Україну, але повʼязують це з посиленням напруги між Росією та Євросоюзом через слабкі поставки російського газу та міграційну кризу.

Побоювання з приводу намірів Росії, за словами представника адміністрації президента США, ґрунтуються на зібраних даних та тенденціях, у яких простежуються відлуння підготовки до анексії українського Криму в 2014 році. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що США не мають ясності щодо намірів Москви. «Ми стурбовані тим, що Росія може зробити серйозну помилку, спробувавши повторити те, що вона зробила в 2014 році», – каже він.

Перший заступник постійного представника при ООН Дмитро Полянський спростував інформацію Bloomberg. «Росія ніколи не планувала (нападати) і не буде, якщо нас не спровокує Україна чи хтось ще і це не буде питанням захисту нашого національного суверенітету», – каже Полянський. За його словами, погрози якраз ідуть від України та США, кораблі яких «провокаційно» поводяться в Чорному морі.

Звідки на кордоні російські війська

На початку листопада Росія перекинула нові війська до кордону з Україною. Експерти Janes 7 листопада помітили «принаймні» один батальйон танків Т-80У у Воронезькій області, який міг прямувати до полігону «Погоново», у 300 км від кордону з Україною. Директор ЦРУ Білл Бернс 8 листопада поговорив із Володимиром Путіним і, за даними CNN, попередив його про те, що Вашингтон стежить за нарощуванням військ біля кордону з Україною.

Напруженість між Україною та Росією загострювалася навесні, коли США та НАТО звинуватили Путіна в стягуванні 100 000 військовослужбовців, танків та військових літаків до полігону «Погоново». Дмитро Пєсков тоді сказав, що переміщення «стандартні» і нікому не загрожують. За даними Bloomberg, криза ослабла після того, як президент США Джо Байден запропонував Путіну провести саміт у червні в Женеві, щоб «запустити російсько-американський діалог зі стратегічної стабільності».

У чому причина напруги між Росією та ЄС

У травні Лукашенко заявив, що Мінськ більше не утримуватиме біженців з Близького Сходу, які проникають на територію Євросоюзу через кордон Білорусь–Польща. З того часу кількість нелегальних мігрантів у ЄС значно зросла.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель 10 листопада попросила Путіна вплинути на свого союзника, президента Білорусі Олександра Лукашенка, щоб він не пропускав мігрантів. Путін відмовив Меркель.

Захід став готувати санкції проти Білорусі та пригрозив закрити кордон Польщі та Прибалтики. У відповідь Лукашенко сказав, що перекриє газопровід, яким російський газ через Білорусь надходить до ЄС. «Я б керівництву Польщі, литовцям та іншим безголовим порекомендував думати, перш ніж говорити», – каже Лукашенко.

Міграційну кризу між Білоруссю та Польщею та країнами Балтії (Литва та Латвія межують із Білоруссю) організувала Росія, намагаючись дестабілізувати обстановку в регіоні, вважають два чиновники адміністрації США, пише Bloomberg. Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков каже, що Росія не має до цього відношення.

11 листопада Меркель знову розмовляла з Путіним. Окрім мігрантів вони обговорили ситуацію в Україні. Путін поскаржився, що Україна поводиться деструктивно і робить ставку на силові методи. Меркель попросила його продовжувати переговори в нормандському форматі та мирно вирішити конфлікт.

Європейців, за даними Bloomberg, також нервує невизначеність щодо збільшення постачання російського газу до Європи. Путін обіцяв збільшити обсяги поставок у середині листопада, щоб позбутися поточного дефіциту газу в Європі. Росія наполягає на тому, щоб європейська влада швидше дала дозвіл на експлуатацію газопроводу «Північний потік–2», прокладеного з Росії до Німеччини дном Балтійського моря в обхід України.

У день останньої розмови Меркель із Путіним, 11 листопада, Україна та США підписали хартію, яка визначає їхні стосунки на наступні 10 років. За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, документ дає гарантію, що ставлення США до російської агресії не зміниться після чергових виборів в Америці. «(Ми маємо) активно працювати з нашими партнерами над посиленням обороноздатності України, – каже Кулеба. – Ситуація вздовж українського кордону, а також у Білорусі та на тимчасово окупованих територіях України не залишає нам іншого вибору».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні