Категорія
Новини
Дата

США домовилися з Німеччиною про «Північний потік – 2». Україну попросили втриматися від критики

США і Німеччина досягли угоди, яка дозволить завершити будівництво російського газопроводу «Північний потік – 2», і можуть офіційно оголосити про домовленості 21 липня, пише The Wall Street Journal. Представники президента США Джо Байдена закликали українських дипломатів утриматися від критики.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Головне

  • Вашингтон відмовляється від опозиційного ставлення до будівництва газопроводу «Північний потік – 2» і зніме санкції з підприємств, які будують газопровід.
  • Частина російського газу потрапляє до Європи через Україну, а «Північний потік – 2» позбавить Москву від цієї залежності. Зараз «Газпром» платить Україні $2-3 млрд на рік за транзит. У ході переговорів із Німеччиною з приводу трубопроводу США намагаються обмежити ризики для України через втрату цих грошей. Німеччина та США погодилися інвестувати $50 млн в «зелену» енергетику України. Німеччина також підтримає переговори щодо енергетики в рамках Центральноєвропейського дипломатичного форуму «Ініціатива трьох морів».
  • Берлін і Вашингтон також спробують забезпечити, щоб Україна продовжувала отримувати близько $3 млрд у вигляді щорічних транзитних зборів, які Росія виплачує відповідно до поточної угоди з Києвом до 2024 року. Офіційні особи не пояснили The Wall Street Journal, як забезпечити, щоб Росія продовжувала платити.
  • США і Німеччина погодилися застосувати санкції проти Росії, якщо вона використовуватиме газопровід для дипломатичного тиску на Україну.
  • Представники Байдена закликали владу України утриматися від критики, пише Politico, посилаючись на чотирьох осіб, ознайомлених із результатами переговорів. Публічний виступ проти угоди може завдати шкоди двостороннім відносинам між Вашингтоном і Києвом.
  • Чиновник, який займає високий пост в адміністрації Байдена, оскаржив повідомлення Politico. Він сказав, що ситуація складніша, але відмовився дати більше інформації.

Контекст

Офіційні особи США при двох попередніх президентських адміністраціях виступали проти «Північного потоку – 2» і вводили санкції. США побоювалися, що газопровід посилить економічний та політичний вплив Росії на Європу. Через можливі санкції з боку США швейцарська компанія Allseas відмовилася від укладання труб в грудні 2019-го. Роботи призупинилися. Після річної паузи з грудня 2020 року будівництво газопроводу було відновлено.

Позиція США змінилася в травні: прагнучи до тісніших звʼязків з Європою, Байден скасував санкції США проти зареєстрованої в Швейцарії російської трубопровідної компанії Nord Stream 2 AG і її виконавчого директора Маттіаса Варніга. Офіційні особи США 20 липня сказали The Wall Street Journal, що Байден вважає газопровід інструментом Кремля щодо розширення свого впливу, проте хороші відносини з ЄС більш важливі.

«Північний потік – 2» доповнить уже діючий із 2012 року газопровід «Північний потік – 1». Кожен буде постачати 55 млрд кубометрів газу з Ленінградської області до Німеччини. 55 млрд кубометрів – це понад чверть всього експорту російського газу в Європу. Проект належить «Газпрому», але в ньому беруть участь і європейські компанії.

2019 року Росія і Україна уклали угоду до 2024 року, яка гарантує, що Росія буде щороку транспортувати не менше 40 млрд кубометрів через Україну і за термін контракту повинна заплатити Україні не менше $7,2 млрд. Глава компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон заявив, що єдино прийнятний для України варіант – укладання нової угоди щодо транзиту російського газу на 15 років у обсязі 45-50 млрд кубометрів на рік. «Очевидно, що водневі ідеї не можуть бути рівноцінною компенсацією. Це різні галузі співробітництва з ЄС», – сказав Макогон Liga.net.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні