Категорія
Новини
Дата

США слідом за ЄС готові зробити свій внесок у пакет допомоги Україні на $50 млрд – Bloomberg

1 хв читання

США повідомили ЄС, що внесуть $20 млрд у масштабний пакет допомоги Україні у розмірі $50 млрд за рахунок російських суверенних активів, якщо блок скоригує свій режим санкцій проти РФ, щоб зробити його більш передбачуваним. Навіть якщо ЄС не внесе зміни до своїх санкцій, США все одно зроблять свій внесок, але на меншу суму. Про це пише Bloomberg із посиланням на осіб, знайомих з перебігом переговорів. 

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • США і ЄС спочатку домовилися про внесення аналогічних сум у розмірі приблизно $20 млрд кожна, поки Вашингтон не зажадав від Брюсселя більш довготривалого режиму санкцій, аби гарантувати, що прибутки від російських активів залишатимуться доступними.
  • ЄС зараз коригує свої санкції щодо заморожених активів, щоб вони оновлювалися кожні 36 місяців відповідно до вимог США. 
  • Угорщина запропонувала відкласти рішення щодо російських активів до президентських виборів у США, які заплановані на 5 листопада.
  • Брюссель заявив, що США можуть приєднатися до ініціативи навіть після виборів, а ЄС має завершити законодавчу роботу, яка потребуватиме схвалення Європарламенту, до кінця жовтня.
  • Очікується, що країни G7 ухвалять остаточне рішення на міністерській зустрічі 25 жовтня, повідомив один зі співрозмовників агентства. 
  • Лідери ЄС планують зустрітися 17–18 жовтня, де, ймовірно, обговорюватиметься питання підтримки України.

Контекст

14 червня на саміті G7 в Італії лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько $50 млрд. Передбачається, що кошти будуть обслуговуватися та погашатися за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, розміщених у ЄС та інших юрисдикціях. 

17 вересня FT повідомила, що ЄС готується надати Україні до €40 млрд нових кредитів до кінця року, незалежно від участі США, після того, як план G7 щодо використання заморожених російських активів для допомоги Києву провалився. Брюссель нібито розробив альтернативне рішення щодо фінансування, щоб обійти вето Угорщини, яка блокує подальше заморожування російських активів. Кошти призначені для фінансової стабільності України, яка, за даними Києва та МВФ, 2025 року зіткнеться з дефіцитом фінансування у розмірі $38 млрд.

Заморожені активи Центрального банку Росії в ЄС сягають €210 млрд і становлять більшість таких знерухомлених активів у всьому світі. Залежно від рівня відсоткових ставок, доходи від цих активів наразі оцінюються у €2,5–3 млрд на рік.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 20 вересня під час візиту до Києва оголосила пропозицію надати Україні макрофінансову допомогу (MFA) обсягом до €35 млрд на 2024–2025 роки. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд