Категорія
Новини
Дата

€35 млрд на безповоротній основі. Мінфін розкрив деталі макрофіну від ЄС

1 хв читання

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 20 вересня під час візиту до Києва оголосила пропозицію надати Україні макрофінансову допомогу (MFA) обсягом до €35 млрд на 2024–2025 роки. Україна сама визначатиме, на що спрямовувати кошти, повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Погашення позики відбуватиметься виключно за рахунок майбутніх прибутків від заморожених суверенних активів РФ в ЄС. Таким чином, очікується, що усі кошти MFA будуть на безповоротній основі. Внутрішні фінансові ресурси не спрямовуватимуться на погашення, зазначається у повідомленні.
  • Буде створений Механізм кредитної співпраці з Україною (Ukraine Loan Cooperation Mechanism – ULCM), який забезпечить безповоротну форму макрофінансової допомоги, пояснили в Мінфіні.
  • Рішення Єврокомісії – частина ініціативи (не альтернатива) G7 щодо механізму додаткових кредитів для збільшення надходжень до бюджету України. 
  • Механізм дасть змогу залучати доходи від заморожених суверенних активів РФ для покриття основної суми позики MFA, відсотків та будь-яких інших витрат, повʼязаних із позикою. Тобто кошти матимуть безповоротний характер для України, наголосив Мінфін.
  • Україна сама визначатиме, на що спрямовувати кошти, зазначається в повідомленні. Макрофінансова допомога не буде привʼязана до конкретних видатків, водночас вона дасть можливість забезпечити найбільш нагальні потреби.
  • Пропозиція набуде чинності після розгляду та її підтримки Європарламентом та Радою ЄС. Кошти можуть бути доступними вже найближчими місяцями. 

Контекст

14 червня на саміті G7 в Італії лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько $50 млрд. Передбачається, що кошти будуть обслуговуватися та погашатись за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в ЄС та інших юрисдикціях. 

17 вересня FT повідомила, що ЄС готується надати Україні до €40 млрд нових кредитів до кінця року незалежно від участі США після того, як план G7 щодо використання заморожених російських активів для допомоги Києву провалився. Брюссель нібито розробив альтернативне рішення щодо фінансування, щоб обійти вето Угорщини, яка блокує подальше заморожування російських активів. Кошти призначені для фінансової стабільності України, яка, за даними Києва та МВФ, 2025 року зіткнеться з дефіцитом фінансування у розмірі $38 млрд.

Заморожені активи центрального банку Росії в ЄС сягають €210 млрд і становлять більшість таких знерухомлених активів у всьому світі. Залежно від рівня відсоткових ставок, доходи від цих активів наразі оцінюються у €2,5–3 млрд на рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд