Категорія
Новини
Дата

США не застосовуватимуть обмеження цін на російську нафту, відвантажену до 5 грудня

План США щодо обмеження цін на російську нафту, що є частиною міжнародної реакції на вторгнення в Україну, тимчасово не стосуватиметься постачань, відвантажених до 5 грудня, пише Bloomberg. Зазначається, що це вносить певну ясність про ці обмеження відправникам нафти, трейдерам та інвесторам.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Розʼяснення відповідає на одне з кількох ключових невирішених питань про план, розроблений Міністерством фінансів США, — що станеться з поставками російської нафти за ціною, вищою за встановлену межу, які були завантажені до встановленого терміну, але залишилися в дорозі, коли режим вступає в силу.
  • Ті партії російської нафти, які були звільнені від встановленої США цінової межі до встановленого терміну, також мають розвантажити до 19 січня, повідомило американське міністерство.
  • Занепокоєння зростає через відсутність ясності щодо того, як план обмеження цін у США узгоджується з окремими санкціями Європейського Союзу та Великої Британії, які мають набути чинності 5 грудня.
  • Представник міністерства фінансів США, відповідаючи на запитання після оголошення у понеділок, сказав, що міністерство розуміє, що останній пакет санкцій ЄС, ухвалений 6 жовтня, відповідає новим вказівкам мінфіну.
  • Джерело агентство відмовилося повідомити, коли коаліція країн, які працюють над обмеженням, встановить рівень цін або яким він може бути. США дали зрозуміти, що можуть прагнути обмеження цін на нафту вище $60 за барель.

Контекст

ЄС запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року та на закупівлю нафтопродуктів із 5 лютого 2023 року. США заборонили імпорт нафти з Росії ще в березні.

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

План обмеження цін США був розроблений для роботи у поєднанні з санкціями ЄС, які забороняють компаніям блоку надавати послуги з підтримки постачання російської нафти до будь-якої точки світу, починаючи з 5 грудня. До них відносяться торгове фінансування, посередництво та страхування.

Адміністрація Байдена побоюється, що ці заходи затримають значну кількість нафти в Росії, що призведе до стрибка світових цін. Як обхідний шлях міністерство фінансів переконало уряди Великої сімки, а потім і інші країни ЄС зробити виняток, що дозволяє компаніям розширювати ці послуги за умови, що ціна на вантаж буде нижчою за узгоджену межу.

Цей план досі викликав серйозний скептицизм з боку деяких представників енергетичного сектору, а також урядів, які є союзниками США щодо загальних санкцій проти Росії, але деталі його реалізації залишаються невідомими в міру наближення кінцевого терміну.

Нещодавно Reuters повідомило, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7, зокрема, РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки».

Команда президента США Джо Байдена переробляє план обмеження цін на нафту з Росії на тлі несприятливих ринків. Офіційні особи США були змушені згорнути свій план через скептицизм з боку інвесторів і зростання ризику на фінансових ринках.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні