Росія може отримати доступ до достатньої кількості танкерів /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7 – Reuters

Shutterstock

РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн G7, повідомили Reuters джерела в галузі та офіційний представник США.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Минулого місяця країни «Великої сімки» домовилися обмежити продаж російської нафти за примусово низькою ціною, але зіткнулися з побоюваннями з боку основних гравців світової нафтової галузі стосовно того, що цей крок може паралізувати торгівлю в усьому світі.
  • Місяці дискусій між США та цими страховими, торговельними та судноплавними компаніями помʼякшили побоювання, але тепер усі сторони розуміють, що Росія може значною мірою обійти план за допомогою своїх кораблів та послуг.
  • Оцінки того, що 80–90% російської нафти, як і раніше, витікатимуть за межі механізму обмеження, небезпідставні, заявив агентству Reuters представник міністерства фінансів США. В результаті лише від 1 млн до 2 млн барелів на день експорту російської нафти та нафтопродуктів може бути зупинено. При тому що у вересні Росія експортувала понад 7 млн ​​барелів на добу.
  • Це може створити фінансові та технічні труднощі для Росії, але також позбавить світ від 1-2% її глобальної пропозиції, тоді як інфляція зростає та насувається рецесія.
  • США відомо про те, що деякі кораблі міняють країну походження, а торгові підприємства переміщуються за межі G7, щоб ухилитися від плану, додав урядовець. За словами чиновника, РФ понесе витрати через необхідність здійснювати більш тривалі рейси і буде переведена до категорії страхування та фінансування низької якості. Це вселяє Сполученим Штатам певний оптимізм, що Росія все ж буде змушена згодом продавати нафту в рамках цінового обмеження.
  • В останні місяці Індія та Китай збільшили закупівлю російської нафти з великими знижками, але жоден із них не підтримав обмеження. Цього тижня Індія заявила, що розгляне цей план.
  • «Теоретично існує досить великий тіньовий флот, щоб продовжити постачання російської нафти після 5 грудня», – заявила Андреа Оліві, глобальний керівник відділу наливних вантажів компанії Trafiguraу, гіганту торгівлі сировинними товарами.
  • Банк JP Morgan вважає вплив цінової стелі «приглушеним», оскільки Росія може майже повністю обходити заборону, використовуючи китайські, індійські та власні судна. В результаті російський експорт у грудні може скоротитися лише на 600 000 барелів на добу порівняно з вереснем, додав банк.

Контекст

ЄС запровадив ембарго на закупівлю російської нафти морським шляхом із 5 грудня 2022 року та на закупівлю нафтопродуктів із 5 лютого 2023 року. США заборонили імпорт нафти з Росії ще в березні.

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

Офіційні особи країн G7, зокрема міністерка фінансів США Джанет Єллен, заявляють, що безпрецедентний захід, який має розпочатися 5 грудня, знизить дохід, який Росія отримує за нафту, без скорочення її експорту світовим споживачам. Компанія ClearView Energy Partners із Вашингтона заявила, що офіційні особи говорять про обмеження ціни на нафту в діапазоні від $40 до $60 за барель.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні