Категорія
Новини
Дата

США планують зобов’язати тютюнові компанії обмежити вміст нікотину в цигарках. Хочуть знизити звикання

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість зобов’язати тютюнові компанії знизити вміст нікотину у всіх цигарках, які продаватимуться в США. Нікотин у цигарках хочуть обмежити рівнем, що не викликає звикання, пише The Wall Street Journal.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Також наближається крайній термін для прийняття рішення щодо іншого питання про тютюн: про заборону цигарок із ментолом. Американський регулятор Food and Drug Administration (FDA) 29 квітня зобовʼязаний надати суду відповідь на петицію про заборону.
  • Представники адміністрації планують доповнити документ FDA положеннями, що зобовʼязують виробників знизити вміст нікотину в цигарках до рівня, який викликає мінімальне звикання або не викликає його зовсім.
  • Такі обмеження мають підштовхнути мільйони курців або кинути курити, або переключитися на менш шкідливі альтернативи, такі як нікотинові жувальні гумки, льодяники чи електронні цигарки.
  • Заборона на ментол спрямована на те, аби обмежити початок куріння серед молодих людей, багато з яких починають із ментолу.
  • На реалізацію обох політик будуть потрібні роки, і, ймовірно, виникнуть юридичні проблеми.
  • На тлі новини котирування Altria Group (бренд Marlboro) впали на 6%, Philip Morris на 1,3%, зате акції виробника низьконікотинових цигарок 22nd Century подорожчали на 11%.

Контекст

Боротьба FDA з тютюном, який має обсяг ринку США близько $50 млрд на рік, розпочалася ще в 1990-х. Тоді вийшли дослідження про те, що хоча сам нікотин не викликає раку і хвороб серця, але підсаджує курців на цигарки. За даними FDA, куріння спричиняє смерті близько 480 000 американців на рік.

2009-го року було прийнято Tobacco Control Act, який зобовʼязує знизити вміст нікотину й заборонити ментол у цигарках. Але тютюнове лобі внесло до закону пункт про те, що це можливо за умови наявності строгих наукових доказів щодо шкоди цих субстанцій і того, що користь від заборони для здоровʼя суспільства перевищує можливі негативні наслідки, у тому числі економічні. Довести це щодо нікотину виявилося непросто, і це питання не чіпали 10 років. 

Однак у ментолу шансів майже немає. Зокрема, FDA вже встановило, що куріння ментолових цигарок важче покинути, які з великою ймовірністю більш шкідливі для здоровʼя, а також втягує в це неповнолітніх.

Важливі цифри

За даними МОЗ, щороку близько 8 млн людей у світі та 85 000 українців помирають внаслідок хвороб, спричинених курінням. Тютюновий дим містить понад 7000 хімічних сполук, з яких щонайменше 250 є токсичними, а 69 спричиняють онкологічні захворювання.

За даними Держказначейства, протягом 2020 року до Державного бюджету надійшло 54,7 млрд грн від акцизного податку на вироблені в Україні та ввезені тютюнові вироби. Це на 10,6 млрд більше, ніж 2019-го. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні