Категорія
Новини
Дата

США поки що не можуть легально конфіскувати активи російського центробанку – голова Мінфіну

1 хв читання

США поки що не мають юридичних повноважень для вилучення активів центрального банку РФ, заморожених внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну. Про це повідомила міністр фінансів США Джанет Єллен, пише Reuters.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • За її словами, розпочалися переговори з партнерами Сполучених Штатів щодо того, як змусити Росію відшкодувати післявоєнну відбудову України.
  • «Я вважаю, цілком природно, що з огляду на величезні руйнування в Україні та величезні витрати на відновлення, з якими їй доведеться зіткнутися, ми звернемося до Росії, щоб вона допомогла сплатити хоча б частину ціни», – сказала Єллен.
  • Як зазначається, деякі європейські посадовці висловлюють пропозицію, щоб Євросоюз, США та партнери арештували активи російського центробанку в розмірі близько $300 млрд, які були заморожені внаслідок санкцій, але залишилися у власності РФ.
  • «Хоча ми починаємо розглядати це, зараз у США було б незаконно, щоб уряд конфіскував ці активи. Це не є тим, що дозволено законом у нашій країні», – зазначила Єллен.
  • За інформацією Reuters, представники мінфіну США також висловлюють занепокоєння, що рішення може створити прецеденти та підірвати довіру інших держав щодо зберігання активів своїх центральних банків у Сполучених Штатах.

Контекст

США розглядають можливість передачі Україні заморожених активів російського центробанку, повідомляв держсекретар США Ентоні Блінкен на засіданні сенатського комітету з питань асигнувань.

Заступник виконавчого директора України у Міжнародному валютному фонді Владислав Рашкован говорив, що Україна може отримати на відновлення країни $300 млрд російського держрезерву, заморожених у США, але для цього необхідно змінити законодавство Сполучених Штатів Америки.

Президент США Джо Байден готовий конфіскувати майно російських олігархів на користь України. Повідомлялося, що він запропонує Конгресу ухвалити зміни до законодавства, щоб зробити це можливим.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд