Категорія
Новини
Дата

США та партнери ще не погодили план навчання українських пілотів на F-16, Україна посилює тиск – Politico

США та європейські країни намагаються узгодити план щодо навчання українських пілотів управлінню винищувачами F-16. Рішення наразі не прийнято, пише Politico з посиланням на джерела. Дискусія відбувається в той час, коли Україна вимагає додаткових військових сил і засобів для успішного контрнаступу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Західним партнерам ще належить узгодити план навчання українських льотчиків польотам на винищувачах […] Остаточних рішень немає», – повідомили три неназвані американські чиновники.
  • Одна із пропозицій, що обговорюється, передбачає відправку українських пілотів до США для проходження навчання на військовій авіабазі в штаті Арізона. Європейські та американські джерела при цьому наголосили, що ця ідея не отримала великої підтримки.
  • Інший план – відправку американських військових інструкторів до Європи для навчання українців «десь за межами» України, швидше за все, до Румунії та Данії.
  • «Ми працюємо з нашими партнерами та союзниками, щоб визначити найбільш практичний спосіб реалізації цього плану», – сказав один із співрозмовників видання.
  • Навчання пілотів на F-16 не може розпочатися доти, доки Держдепартамент США не схвалить виділення для цього проєкту навчальних посібників та симуляторів польоту, зазначає видання.
  • Дискусія відбувається в той час, коли Україна вимагає додаткових військових сил і засобів, щоб прорвати російську оборону на полі бою. І Україна посилює тиск на союзників, щоб вони надали F-16, оскільки Росія вийшла із «зернової угоди», пише Politico.
  • Голова МЗС України Дмитро Кулеба вважає, що літаки можуть допомогти захистити коридор, який є життєво важливим для глобальної продовольчої безпеки.

Контекст

На початку року міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра заявив в парламенті Нідерландів, що його кабінет розгляне питання про постачання винищувачів F-16, якщо їх запросить Київ. 

16 лютого депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, в якій закликали серйозно розглянути питання про доставку в Україну винищувачів, гелікоптерів, ракетних комплексів і суттєве збільшення кількості боєприпасів.

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявляв, що США працюватимуть із союзниками в найближчі місяці, щоб визначити, коли будуть доставлені літаки і хто це зробить. Найбільш вірогідний сценарій – США не відправлятимуть F-16 в Україну, а натомість покладатимуться на їхнє постачання з інших країн.

На початку липня видання Financial Times повідомляло, що група з 11 країн Заходу з серпня розпочне навчання українських льотчиків управлінню винищувачами F-16. Навчання розпочнеться у Данії, при цьому для реалізації довгострокових навчальних програм сторони створять центр у Румунії.

За словами Саллівана, США нададуть європейським країнам офіційний дозвіл тренувати українських пілотів на F-16.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні