Категорія
Новини
Дата

США та партнери ще не погодили план навчання українських пілотів на F-16, Україна посилює тиск – Politico

2 хв читання

США та європейські країни намагаються узгодити план щодо навчання українських пілотів управлінню винищувачами F-16. Рішення наразі не прийнято, пише Politico з посиланням на джерела. Дискусія відбувається в той час, коли Україна вимагає додаткових військових сил і засобів для успішного контрнаступу.

Ключові факти

  • «Західним партнерам ще належить узгодити план навчання українських льотчиків польотам на винищувачах […] Остаточних рішень немає», – повідомили три неназвані американські чиновники.
  • Одна із пропозицій, що обговорюється, передбачає відправку українських пілотів до США для проходження навчання на військовій авіабазі в штаті Арізона. Європейські та американські джерела при цьому наголосили, що ця ідея не отримала великої підтримки.
  • Інший план – відправку американських військових інструкторів до Європи для навчання українців «десь за межами» України, швидше за все, до Румунії та Данії.
  • «Ми працюємо з нашими партнерами та союзниками, щоб визначити найбільш практичний спосіб реалізації цього плану», – сказав один із співрозмовників видання.
  • Навчання пілотів на F-16 не може розпочатися доти, доки Держдепартамент США не схвалить виділення для цього проєкту навчальних посібників та симуляторів польоту, зазначає видання.
  • Дискусія відбувається в той час, коли Україна вимагає додаткових військових сил і засобів, щоб прорвати російську оборону на полі бою. І Україна посилює тиск на союзників, щоб вони надали F-16, оскільки Росія вийшла із «зернової угоди», пише Politico.
  • Голова МЗС України Дмитро Кулеба вважає, що літаки можуть допомогти захистити коридор, який є життєво важливим для глобальної продовольчої безпеки.

Контекст

На початку року міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра заявив в парламенті Нідерландів, що його кабінет розгляне питання про постачання винищувачів F-16, якщо їх запросить Київ. 

16 лютого депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, в якій закликали серйозно розглянути питання про доставку в Україну винищувачів, гелікоптерів, ракетних комплексів і суттєве збільшення кількості боєприпасів.

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявляв, що США працюватимуть із союзниками в найближчі місяці, щоб визначити, коли будуть доставлені літаки і хто це зробить. Найбільш вірогідний сценарій – США не відправлятимуть F-16 в Україну, а натомість покладатимуться на їхнє постачання з інших країн.

На початку липня видання Financial Times повідомляло, що група з 11 країн Заходу з серпня розпочне навчання українських льотчиків управлінню винищувачами F-16. Навчання розпочнеться у Данії, при цьому для реалізації довгострокових навчальних програм сторони створять центр у Румунії.

За словами Саллівана, США нададуть європейським країнам офіційний дозвіл тренувати українських пілотів на F-16.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні