Категорія
Новини
Дата

Європарламент закликав розглянути постачання Україні винищувачів

Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, в якій закликали серйозно розглянути питання про доставку в Україну винищувачів, гелікоптерів, ракетних комплексів і суттєве збільшення кількості боєприпасів, йдеться у повідомленні відомства.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У резолюції, присвяченій роковинам війни Росії проти України, депутати Європарламенту рішуче засудили агресію Москви та підтвердили свою непохитну солідарність із народом і керівництвом України.
  • Євродепутати підтвердили свою підтримку надання військової допомоги Україні «доти, доки це необхідно».
  • «Україна має бути спроможна не лише захистити себе, а й відновити повний контроль над усією своєю міжнародно визнаною територією», – сказано у повідомленні.
  • Також у резолюції міститься заклик до країн-членів ЄС затвердити десятий пакет санкцій проти Росії та її союзників до кінця лютого й суттєво розширити його. Європарламент вважає, що слід зробити вже введені санкції більш ефективними та вжити термінових кроків, щоб заблокувати будь-які спроби обійти ці обмежувальні заходи.
  • Також депутати Європарламенту вимагають, щоб правовий режим, який дає змогу конфіскувати російські активи, заморожені ЄС, було завершено. 
  • Окрім цього, у Європарламенті зазначили, що необхідно провести роботу, щоб розпочати переговори з Україною щодо вступу до ЄС.

Контекст

На Заході вже проходять внутрішні дебати про постачання Україні реактивних винищувачів, їх ініційовано українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії. 

Премʼєрміністр Італії Джорджа Мелоні підтвердила надання Україні систем SAMP-T разом із Францією, пише ANSA. За її словами, про це буде оголошено найближчим часом. Щодо відправлення літаків до Києва вона зазначила, що Італія «готова виконати свою частину роботи».

Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом і президентом Франції Еммануелем Макроном підтвердив потребу у важкому озброєнні та бойових літаках, пише Bild. Премʼєр Ріші Сунак попросив міністра оборони Бена Воллеса оцінити, які літаки Велика Британія потенційно може надати Україні, повідомляє Даунінг-стріт, пише The Guardian

Раніше президент США Джо Байден виключив відправку винищувачів F16 до України. Німеччина зайняла аналогічну позицію, але деякі більш рішучі європейські країни, такі як Польща, виступають за надання бойових літаків за певних умов.

У Франції допускають відправку винищувачів в Україну, це можуть бути старі моделі літаків Mirage. Враховуючи, що Франція виробляє власні літаки, для їхнього експорту не потрібне схвалення третьої сторони. Деякі європейські збройні сили використовують F16, але для їхньої відправки в Україну необхідний дозвіл США. Це зробило французькі літаки найочевиднішим кандидатом, сказав один із європейських чиновників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні