Зовсім скоро Україна може опинитися на критичній межі кількості своєї авіації. Наразі нам потрібно близько 80–100 винищувачів. /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Коаліція винищувачів. Україна готується отримати F-16, розроблені для повітряних сил США. Як «американські крила» вплинуть на перебіг війни. Розбір Forbes

Зовсім скоро Україна може опинитися на критичній межі кількості своєї авіації. Наразі нам потрібно близько 80–100 винищувачів. Фото Getty Images

На наступній зустрічі у форматі «Рамштайн» можуть розглянути питання передачі Україні багатофункціональних легких винищувачів F-16. Раніше Британія, США та союзники дійшли згоди щодо можливості постачання нам натовської бойової авіації. 

Скільки F-16 може отримати Україна та чому нам потрібні західні винищувачі?

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Західна бойова авіація – це останній тип зброї, яку поки що не отримувала Україна. США ще на початку війни ухвалили рішення передати 20 радянських вертольотів Мі-17, які готувалися для Афганістану. Також близько 40 радянських літаків Су-25 і МіГ-29 передали країни Східної Європи. Але постачання західної авіації лишалося під суворим табу.

Коаліція винищувачів

Як і в питанні танків та далекобійних систем, першою країною, яка зрушила з місця багатомісячну суперечку щодо постачання західної авіації, стала Велика Британія.

15 травня, під час зустрічі британського прем’єра Ріші Сунака та українського президента Володимира Зеленського, уряд Британії вперше оголосив про плани навчання українських пілотів та певні перемовини з іншими країнами щодо постачання літаків. 

Цікаво, що сама Британія не має F-16. Але країна нібито вела перемовини зі США, Нідерландами та іншими країнами щодо питання постачання цих американських винищувачів.

Пізніше в Білому домі повідомили про плани навчання українських пілотів у Європі. 

«У міру того, як у найближчі місяці розгортатимуться навчання, ми будемо працювати з нашими союзниками, щоб визначити, коли Україні буде доправлено літаки, хто їх доправить та у якій кількості», – заявив президент США Джо Байден під час саміту G7 у Хіросімі.

Західні союзники відкрито оголосили про намір постачати Україні бойову авіацію, хоча перед цим той самий Байден казав, що Україні не потрібні F-16. На наступній зустрічі «Рамштайн» планують уперше обговорити співпрацю щодо постачання американських бойових літаків.

Getty Images

Акція протесту під час візиту президента США Джо Байдена до Польщі. Фото Getty Images

Чому Україні потрібна західна авіація

Нещодавно Forbes робив розбір, чому Росія може отримати стратегічну перевагу в повітрі, якщо Захід не наважиться зняти табу із постачання Україні сучасних бойових літаків. 

Якщо підсумувати:

  • винищувачі можуть перехоплювати крилаті ракети та БПЛА, чим зменшать витрату дорогих та дефіцитних ракет-перехоплювачів систем ППО;
  • радянська авіація, яка є в України, не дозволяє ефективно використовувати сучасні системи зброї, навіть ті, які ми уже отримали: протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM; 
  • лінію фронту від панування російської штурмової авіації стримує досить нечисленний флот українських літаків, який Україна поступово втрачає. І це загрожує будь-яким наступальним операціям ЗСУ в майбутньому.

Питання передачі F-16 або інших доступних західних літаків не має альтернативи в перспективі наступних 6–12 місяців. Адже країни Східної Європи більше не мають доступної радянської авіації і поповнювати втрати Повітряних сил ЗСУ просто немає чим.

Скільки літаків потрібно ЗСУ

На початку широкомасштабного вторгнення Україна мала на озброєнні 71 винищувач Су-27 / МіГ-29, 14 бомбардувальників Су-24М та 31 штурмовик Су-25, за даними The Military Balance

Україні вдалося зберегти близько половини цього парку, свідчать витоки секретних документів розвідки США. На лютий 2023-го США оцінювали втрати ЗСУ в 60 літаків та 32 гелікоптери. 

Союзники змогли частково їх компенсувати внаслідок постачання радянської авіації, яка залишалася на складах та подекуди на бойовому чергуванні в країнах Східної Європи. 

Україна має отримати 18 одиниць фронтової авіації Су-25 та 24 винищувачі МіГ-29, за даними аналітиків Oryx.

Коаліція винищувачів. Україна готується отримати F-16, розроблені для повітряних сил США. Як «американські крила» вплинуть на перебіг війни. Розбір Forbes /Фото 1

Зовсім скоро Україна може опинитися на критичній межі кількості своєї авіації. Наразі нам потрібно приблизно 80–100 винищувачів.

Американський багатоцільовий винищувач F-16 може замінити ті функції, які виконували радянські Су-27 та МіГ-29, а також частково бомбардувальники Су-24М. 

Справа не лише в технічній перевазі більш сучасних американських винищувачів. F-16 – це можливість використовувати сучасну ефективну зброю, яка відтіснить ворожу авіацію від лінії фронту.

Україна зараз просить надати від 24 до 36 штук F-16, пише The New York Times. Європейські країни нібито готові надати таку кількість. Але США поки що не наважуються погодити цю угоду.

Яке озброєння може отримати Україна разом з F-16

Від початку повномасштабного вторгнення українська авіація пройшла кілька етапів інтеграції сучасного озброєння на власні радянські літаки. 

У серпні стало відомо про використання протирадіолокаційних ракет AGM-88, які інтегрували з винищувачами МіГ-29. Проте за наявної інформації радянський винищувач не отримав додаткового обладнання, яке дозволяє відстежувати ракету на шляху до цілі, тому українські пілоти змушені стріляти ними «всліпу». 

Взимку стало відомо про передачу Україні керованих авіаційних бомб JDAM, для використання яких, скоріше за все, адаптували Су-24М. 

Остання західна ракета, яку отримали ЗСУ, – британська Storm Shadow. Це важка далекобійна крилата ракета вагою 1300 кг та дальністю 250–560 км (залежно від типу). Для їх використання також могли адаптувати потужніші Су-24М або Су-27. 

Getty Images

Надзвуковий всепогодний штурмовик Су-24М. Фото Getty Images

Ці три типи зброї можуть виконувати три різних типи завдань:

  • AGM-88 – знищувати ворожі комплекси ППО та станції радіолокації;
  • JDAM – знищувати великі укріплені позиції неподалік від лінії фронту (до 28 км);
  • Storm Shadow – вражати стратегічні об’єкти на великих відстанях (до 250 км).

З F-16 Україна також отримає основну західну протиавіаційну ракету класу «повітря-повітря» AGM-120 дальністю до 120–180 км. Вона значно перевищує дальність російських Р-27 (до 95 км), які використовуються на більшості російських винищувачів. 

F-16 можуть використовувати протикорабельні ракети AGM-84 дальністю до 280 км, що може стати істотною загрозою для російського флоту в окупованому Криму.

Американський винищувач має широкий асортимент високоточних ракет класу «повітря-земля» від відносно маленьких AGM-65 до AGM-158. Вони призначені для знищення різних цілей – від розміру танку і до розміру штабних пунктів управління. А головне – на відміну від радянських ракет «повітря-земля», вони високоточні та гарантують знищення цілі.

Нова зброя може відтіснити російську авіацію від лінії фронту та ефективно знищувати ворожу техніку як за допомогою F-16, так і штурмовою авіацією. 

Хто може передати Україні F-16

Найбільшим оператором F-16 є США. Країна має близько 1000 літаків цього типу. Але очевидно, що Сполучені Штати не поспішатимуть першими передавати Україні бойову авіацію. Білий дім турбує можливість застосування цих літаків по території Росії. Цілком можливо, що США не передадуть Україні жодного винищувача. Проте саме США мають надати дозвіл на їх передачу для будь-якої сторони, як країна-виробник.

Більшість великих європейських країн не мають на озброєнні F-16. Вони розвивали власну авіацію, зокрема робили ставку на такі літаки, як Eurofighter Typhoon, Saab JAS 39, Dassault Rafale. Це дозволило забезпечити незалежність від США. Крім того, Франція, Британія, Німеччина та інші країни не мають великої кількості «зайвих» літаків. Тож Україна не зможе повноцінно замінити ними радянську авіацію.

Getty Images

Винищувач F-16 Фото Getty Images

Найімовірнішим постачальником Україні перших F-16 є Нідерланди. Країна планувала продати приватній компанії 40 літаків цього типу, але угоду скасували

На озброєнні у Нідерландів 61 літак F-16, країна планує повністю відмовитися від них та перейти на сучасніші F-22/35.

Серед імовірних постачальників також називають Бельгію та Данію з 53 та 44 американськими винищувачами на озброєнні відповідно. Країни також готуються замінити свій парк F-16 сучасними F-35. 

Проте цей процес розпочнеться з кінця цього року. Можливо, перші F-16 із цих країн зможуть надійти Україні тільки у 2024 році. 

Потенційно Україна також може отримати або придбати 10 норвезьких F-16, які мали продати приватній компанії Draken International. Угоду підписали наприкінці 2021 року, але, можливо, передачу не погодили США. Статус цих літаків невідомий.

Інші європейські країни, такі як Польща, Португалія та Румунія, скоріше за все, не зможуть передати велику кількість літаків, бо для них вони є основною одиницею повітряних сил. 

Окрім F-16 Україна може в майбутньому отримати американські винищувачі F/А-18 (палубний винищувач-бомбардувальник, розроблений в 1970-х роках. На сьогодні є основним бойовим літаком ВМС США. Перебуває також на озброєнні низки країн Європи та Азії, застосовувався у військових операціях проти Лівії, Іраку, Югославії), які мають, зокрема, Канада, Фінляндія, Австралія та Іспанія. 

Австралія уже звернулася із запитом до США щодо можливості передачі своїх 24 одиниць F/А-18, які перебувають на зберіганні та не використовуються австралійськими ВПС.

Канада, Фінляндія та Іспанія також планують відмовитися від F/А-18 і замінити їх літаками п’ятого покоління. 

Таким чином, Україна може розраховувати приблизно на 100–150 американських літаків протягом 2023–2024 років. І цього має вистачити, аби повністю замінити наш парк старих радянських винищувачів. 

Тож Україна, вочевидь, не отримає чисельної переваги в небі, але може отримати якісну перевагу, що дозволить встановлювати контроль в повітрі на потрібних ділянках фронту. Зокрема для відбиття ворожих атак або для підготовки власних.

Коли Україна може отримати західну бойову авіацію

Перший етап на шляху до отримання F-16 – навчання українських пілотів. Основний виклик полягає у відмінності кабіни пілота радянських винищувачів та американського літака. Якщо радянська кабіна – це велика кількість механічних датчиків та перемикачів, то американська авіація сучасніша та нашпигована електронікою. Пілоту під час польоту необхідно контролювати чималу кількість параметрів. Це означає, що він має автоматично відстежувати всі показники та швидко приймати рішення. 

Інше розташування приладів, положення штурвала, візуалізація параметрів та ще низка відмінностей в оснащенні кабіни вимагають від пілота не просто навчитися літати, а й звикнути до нового літака й того, як він поводиться в небі.

Getty Images

Показовий політ винищувача F-16 ВПС Ізраїлю під час церемонії випуску пілотів на базі Хатцерім, 28 грудня 2022 року. Фото Getty Images

Навчання значно складніше, ніж для екіпажів танку, підготовка яких тривала близько двох місяців. Пілоту необхідно отримати значну кількість нальотів на новому літаку, аби він мав змогу брати участь у своєму першому бою. 

Для навчання українських пілотів знадобиться приблизно чотиришість місяців, зазначають західні ЗМІ із посиланням на дані розвідки й американських чиновників. У цьому Україні допомагатиме Польща, яка свого часу пройшла процес перенавчання пілотів на F-16. 

Тож перші F-16 Україна зможе отримати лише наприкінці 2023 року. На той момент мають також бути поставлені всі обіцяні нам західні системи ППО: NASAMS, IRIS-T, Patriot. А Україна зробить останній важливий крок для переходу на зброю стандартів НАТО. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні