Ніколас Мадуро /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

США відновили санкції проти нафтового сектору Венесуели

Ніколас Мадуро Фото Getty Images

Адміністрація президента США Джо Байдена з 18 квітня відновила жорсткі санкції проти нафтового та гірничодобувного секторів Венесуели, йдеться у повідомленні Державного департаменту США. Білий дім також засудив спроби президента Ніколаса Мадуро зміцнити свою владу.

Ключові факти

  • Ніколас Мадуро та його представники не повністю виконали зобовʼязання, взяті на себе за угодою, яку представники Мадуро й опозиція підписали на Барбадосі у жовтні 2023 року, йдеться у заяві. 
  • «Ми знову закликаємо Мадуро дозволити всім кандидатам і партіям брати участь в електоральному процесі та звільнити всіх політичних вʼязнів без обмежень чи затримок. Ми й надалі підтримуватимемо прагнення венесуельців до більш демократичної, стабільної та процвітаючої Венесуели», – заявив представник держдепартаменту Метью Міллер.
  • Генеральна ліцензія, яка дозволяла операції у нафтогазовому секторі Венесуели, закінчується о 00:01 18 квітня, заявив держдеп. Американським компаніям, що інвестують у Венесуелу, дали 45 днів на згортання діяльності в цій країні.

Контекст

Колись Венесуела була великим виробником нафти, видобуваючи понад 3,2 млн барелів на день протягом 1990-х років, але державна промисловість зазнала краху за останнє десятиліття через недостатні інвестиції, корупцію та безгосподарність. 

Санкції, введені адміністрацією колишнього президента США Дональда Трампа, ще більше погіршили виробництво та витіснили західні компанії з країни.

У жовтні 2023 року США зняли санкції проти державного нафтового, газового та гірничодобувного секторів Венесуели після того, як уряд Мадуро погодився працювати з опозицією над проведенням вільних і конкурентних виборів цього року.

Мадуро призначив вибори на липень і запросив на них міжнародних спостерігачів, але його найближче оточення використало тотальний контроль правлячої партії над інститутами Венесуели, щоб підірвати угоду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні