Мінфін США дозволив Chevron видобувати нафту у Венесуелі /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Мінфін США дозволив Chevron видобувати нафту у Венесуелі

Мінфін США дозволив Chevron видобувати нафту у Венесуелі Фото Shutterstock

Мінфін США дозволив компанії Chevron Corp відновити видобування ресурсів у Венесуелі в обмежених масштабах. Про це повідомляється на сайті міністерства.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • OFAC (підрозділ Мінфіну США) видав генеральну ліцензію, яка дозволяє компанії видобувати, транспортувати та постачати в США нафту або нафтопродукти, вироблені спільними підприємствами (СП) Chevron. 
  • Також компанія зможе проводити будь-яке технічне обслуговування та ремонт на активах СП. 
  • Крім того, Chevron отримав право на купівлю та ввезення до Венесуели товарів або ресурсів, повʼязаних із вищезгаданою діяльністю, включаючи розріджувачі, конденсати, нафту або продукти з природного газу.
  • Ліцензію сформульовано так, щоб венесуельська держкомпанія PDVSA не отримувала вигоди від продажу нафти компанією Chevron. У тексті документа наголошується, що ліцензія не дозволяє сплату будь-яких податків або роялті уряду Венесуели, а також виплату будь-яких дивідендів компанії PDVSA або будь-якій юридичній особі, в якій PDVSA прямо чи опосередковано володіє 50% і більше відсотками акцій.
  • Рішення щодо ліцензії прийнято після того, як венесуельська опозиція та адміністрація президента Венесуели Ніколаса Мадуро оголосили про поновлення переговорів, зазначили в Мінфіні.

Контекст

Вашингтон заборонив імпорт нафти венесуельської держкомпанії Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) у США в січні 2019 року для послаблення позиції Ніколаса Мадуро, якого США відмовилися визнавати легітимним президентом країни після виборів, що відбулися в країні.

Чотири венесуельські СП Chevron виробляли на той момент загалом 200 000 барелів на добу нафти – понад чверть всього обсягу видобутку нафти в країні. 

Chevron присутня у Венесуелі з 1920-х років, довше ніж Exxon Mobil Corp, яка залишила країну після націоналізації нафтових активів колишнім президентом Венесуели Уго Чавесом.

У жовтні The Wall Street Journal з посиланням на джерела повідомила, що адміністрація президента США Джо Байдена готується послабити санкції проти режиму Венесуели, щоб дозволити Chevron відновити там видобування нафти. Це може збільшити пропозицію на світовому ринку, що водночас знизить ціни на нафту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні