Категорія
Новини
Дата

США вимагають від Росії вивести війська із ЗАЕС і повернути Україні контроль над об’єктом

Для безпеки Запорізької АЕС Росія має забезпечити доступ експертів МАГАТЕ, припинити всі воєнні операції, а також створити демілітаризовану зону. Про це заявила на засіданні Радбезу ООН заступниця держсекретаря США з питань контролю над озброєннями та міжнародної безпеки Бонні Дженкінс, пише Укрінформ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Представниця США зауважила, що в разі продовження Росією окупаційної політики світове товариство має вжити термінових кроків, щоби мінімізувати ризики для ядерної безпеки в Україні.
  • «Для початку США знову вказують на важливість полегшення доступу персоналу МАГАТЕ для розвʼязання питань ядерної безпеки та гарантій на запорізькому об’єкті, а також на інших ядерних об’єктах по всій країні», – зауважила Дженкінс.
  • РФ має припинити всі воєнні операції на ядерних об’єктах України або поблизу них і «негайно повернути Україні повний контроль над запорізьким об’єктом». При цьому, за її словами, українському персоналу АЕС має бути дозволено виконувати свої обов’язки без тиску російських збройних сил.
  • «США також підтримують пропозицію України створити демілітаризовану зону навколо Запорізької станції. Звіти, в тому числі МАГАТЕ, які ми чули сьогодні, підкреслюють терміновість ситуації», – наголосила заступниця держсекретаря США.

Контекст

11 серпня російські війська продовжили обстріли найбільшої в Україні та Європі Запорізької АЕС. Зокрема, було зафіксовано п’ять влучань поблизу дільниці зварювання та сховища джерел випромінювання. Ще п’ять сталися в районі пожежної частини, розташованої неподалік від ЗАЕС.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія «вкотре пробила дно» у світовій історії тероризму і наголосив на необхідності повного виходу російських військ із території Запорізької АЕС.

Росія вже почала підключення Запорізької АЕС до російської енергосистеми та відключення її від української, повідомив президент «Енергоатома» Петро Котін 9 серпня в ефірі телемарафону. При цьому в травні він казав, що це неможливо. «Єдине, що може зробити на станції РФ, – відключити її», – говорив тоді в інтервʼю Forbes Котін.

Співробітники станції отримали від «Росатома» спеціальну програму від’єднання ЗАЕС від України і підключення її до енергосистеми Росії, каже він. Після цього 5 та 6 серпня Росія двічі обстріляла станцію. Снаряди потрапили поблизу сховищ відпрацьованого ядерного палива, було пошкоджено лінію електропередач та азотно-кислотну станцію. Пошкодження ліній електропередач – частина російського плану з перепідключення станції, каже Котін.

Росія, за його словами, планує повністю відʼєднати від української енергосистеми не тільки саму станцію, а й тимчасово окуповані південні території країни. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні