Категорія
Новини
Дата

США запропонували залучити борг для України під заставу майбутнього прибутку від заморожених російських активів – FT

США запропонували залучити десятки мільярдів євро боргу для України під заставу майбутнього прибутку, отриманого від російських активів, заморожених західними країнами, пише Financial Times. Ця пропозиція має бути обговорена міністрами фінансів G7 наступного тижня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Ми знаходимося на етапі, коли нам слід вивчити всі можливі шляхи, щоб максимізувати цінність заморожених резервів для України, – заявив заступник радника з національної безпеки США з питань міжнародної економіки Даліп Сінгх під час виступу у Київській школі економіки 10 квітня. – Ми не можемо чекати вічно, ми це знаємо».
  • Сінгх сказав, що пропозиція США включатиме висунення «наведеної вартості майбутнього потоку відсотків за замороженними активами або через облігації, або через кредит».
  • Він зазначив, що європейці вже продемонстрували готовність раз на два роки переказувати відсотки із резервів в Україну. Проте існували способи «з часом збільшити цінність цих потоків доходів».
  • «Замість того, щоб просто переказувати річний прибуток із резервів… концептуально можливо перенести 10-річний прибуток чи 30-річний прибуток, – сказав він. – Наведена вартість цього прибутку в сумі становить дуже велику цифру».
  • Однією з великих переваг американської ідеї є те, що вона дозволить Україні отримати більше коштів наперед.
  • Європейський чиновник заявив, що облігації можуть принести від €30-€40 млрд, виходячи з передбачуваного прибутку від російських фондів до Euroclear протягом наступних 10 років, та прибутку у розмірі €50-€60 млрд протягом наступних 15-20 років. Однак, це залежить від майбутніх відсоткових ставок.
  • Ця пропозиція має бути обговорена міністрами фінансів G7 у кулуарах весняних зустрічей Світового банку та МВФ у Вашингтоні наступного тижня, і Сінгх сказав, що метою буде досягнення рішення з цього питання на щорічному саміті лідерів G7 у червні.

Контекст

Більшість заморожених російських грошей перебуває в ЄС, у тому числі близько €190 млрд в активах російського центрального банку, що зберігаються в Euroclear, центральному депозитарії цінних паперів, що базується у Брюсселі. З початку війни вони принесли прибуток у розмірі €3,85 млрд, і країни ЄС обговорювали використання цього прибутку для допомоги Україні.

Розбіжності Заходу щодо використання заморожених активів мають значення для майбутніх переговорів України щодо реструктуризації боргів перед приватними кредиторами цього року, які є частиною заклику МВФ закрити дірки у плані фінансування Києва вартістю понад $120 млрд на найближчі роки.

Україна має намір закрити угоду щодо реструктуризації свого боргу до середини цього року, до закінчення терміну мораторію на виплати, наданого власниками облігацій у 2022 році.

Багато власників облігацій виступають за реструктуризацію цього року. Вони розглядають це як найважливіший крок для України, щоб зрештою повернутись на глобальні ринки для збирання грошей, які, за їхніми словами, можуть бути забезпечені конфіскованими російськими активами в майбутньому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні