Категорія
Новини
Дата

Байден очікує від G7 рішення щодо надання російських активів Україні до саміту в червні – Bloomberg

Президент США Джо Байден хоче, щоб країни «Великої сімки» досягли прогресу в реалізації планів використання заморожених російських суверенних активів на користь України до зустрічі лідерів у червні, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Чиновники G7 обговорюють варіанти використання $280 млрд заморожених активів російського Центрального банку, включаючи використання грошей як застави для залучення боргу або видачі гарантій, повідомили джерела.
  • За словами інформаторів, Байден також у приватному порядку заявив своїм союзникам, що, якщо Україна програє, він вважає, що міжнародний порядок буде перевернутий, принаймні на наступні пʼять десятиліть.
  • Усі союзники сходяться на думці, що ці кошти мають залишатися закритими для Росії, якщо вона не пообіцяє допомогти у відновленні України, але вони розходяться в думках щодо того, чи буде законним їхнє повне захоплення.
  • Байден хотів би, щоб заморожені активи використовувалися для фінансування потреб бюджету України, а відтак і для відновлення України, кажуть джерела. Президент США не вважає, що використання заморожених коштів замінить необхідність допомоги, сказав один із співрозмовників.

Контекст

Франція та Німеччина, а також Європейський центральний банк досі чинили опір будь-якому варіанту, який міг би призвести до конфіскації коштів. Вони стурбовані заходами Росії у відповідь, націленими на європейські активи в цій країні, а також потенційним впливом на фінансову стабільність і статус євро як резервної валюти.

Міністр фінансів Джанет Єллен цього тижня заявила, що «Велика сімка» має працювати разом над вивченням можливості конфіскації самих активів або їх використання як застави для запозичень на світових ринках. За словами одного з джерел, Велика Британія та Канада також виступають за конфіскацію активів.

Одна з проблем полягає в тому, що переважна більшість коштів знаходиться в Європі, зокрема у бельгійській кліринговій палаті Euroclear, і будь-яка угода вимагатиме підтримки всіх країн «Великої сімки». Ще однією проблемою є пошук варіанта, який усі союзники вважають юридично обґрунтованим та який допоможе знизити будь-які ризики для євро.

ЄС повільно досягає прогресу в реалізації планів, принаймні застосувати доходи від заморожених активів. Минулого року активи принесли прибуток у розмірі €4,4 млрд.

У середу президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала використати ці доходи для фінансування озброєння для України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні