Категорія
Новини
Дата

ЄС може виділити перший мільярд від російських активів 1 липня – фон дер Ляєн

Україна зможе отримати перший €1 млрд від прибутків із заморожених російських активів на користь України вже 1 липня, якщо ЄС діятиме швидко для реалізації необхідних процедур. Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн за підсумками першого дня саміту лідерів ЄС в Брюсселі, пише ЄП.

Ключові факти

  • Серед лідерів ЄС існує сильна підтримка використання отриманих коштів на «військові цілі для України», зазначила фон дер Ляєн.
  • «Я сказала лідерам, що якщо ми зараз швидко погодимо цю пропозицію, то зможемо виділити перший мільярд вже 1 липня. Тож це залежить від нас, це в наших руках», – заявила очільниця Єврокомісії.
  • За її словами, можна розраховувати на отримання близько €3 млрд у 2024 році та аналогічних сум у наступні роки.
  • Голова Євроради Шарль Мішель зі свого боку запевнив, що цей механізм отримав «широку підтримку» серед країн ЄС, тому його можна ввести в дію «дуже швидко».
  • На саміті 21 березня лідерів держав та урядів ЄС домовився продовжити роботу над планом використання прибутків від заморожених активів російського центробанку, у тому числі для озброєння України.

Контекст

У депозитарії Euroclear зберігається переважна більшість активів російського центрального банку на суму €260 млрд, заморожених західними санкціями.

Оскільки країни G7 розділилися у думках щодо того, чи слід конфіскувати базові активи та передавати їх Україні, ЄС запропонував паралельний шлях використання лише доходу.

Спочатку ЄС планував використати частину коштів Euroclear для повоєнного відновлення України, але після того, як подальшу військову допомогу США заблокували республіканці в Конгресі, акцент змістився на військову підтримку.

Президентка Єврокомісії Урсула Фон дер Ляйєн минулого місяця висунула ідею використати ці гроші для закупівлі зброї для ЗСУ.

Попередній план, який було озвучено цього тижня, передбачає, що основна частина прибутків, які здебільшого зберігаються у бельгійській Euroclear, буде передана до Європейського фонду миру – механізму, який використовується в основному для відшкодування урядам військових закупівель, призначених для України. Іншу частину передадуть бюджету ЄС для потреб України.

Натомість США пропонують піти далі й запропонували союзникам із G7 створити механізм для випуску облігацій щонайменше на $50 млрд, забезпечених прибутками, отриманими від заморожених російських суверенних активів, і використати отримані кошти для підтримки України. Співрозмовники Bloomberg вважають, що надходження від потенційного розміщення облігацій може покрити $60 млрд американської допомоги, яка наразі заблокована у Конгресі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні