Гендиректорка Euroclear Лів Мострей /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна не отримає €5 млрд з прибутку від заморожених російських активів за 2022-2023 роки – Politico

Гендиректорка Euroclear Лів Мострей Фото Getty Images

ЄС вирішив не передавати Україні €5 млрд прибутку, отриманого від заморожених російських активів у 2022–2023 роках. Ця сума залишиться у депозитарії цінних паперів Euroclear як страховка на випадок судових позовів Росії. Про це пише Politico з посиланням на відповідь Euroclear.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Прибуток за 2022–2023 роки, повʼязаний з російськими замороженими активами, відокремлений від прибутку, отриманого в рамках «звичайного бізнесу», заявив депозитарій. 
  • «Ми не розподіляємо цей прибуток серед акціонерів і зберігаємо його до отримання подальших вказівок. Ці кошти будуть використані для покриття витрат, ризиків та збитків, завданих центральними депозитаріями цінних паперів через війну в Україні», — йдеться у письмовій відповіді Euroclear.
  • Єврокомісія вважає, що €5 млрд є «буфером», що дасть змогу оплачувати поточні та потенційні позови.
  • Міністр юстиції України Денис Малюська не погоджується з такою аргументацією. Він вважає, що €5 млрд – надто велика сума для страховки на випадок судових позовів, враховуючи факт, прямі збитки Euroclear через війну в Україні склали лише €34 млн, про що заявляла раніше гендиректорка Лів Мострей.
  • Водночас юристи стверджують, що конфіскація російського прибутку заднім числом стала б «юридичним мінним полем».
  • Єврокомісія планує передати на допомогу Україні лише доходи, отримані після 15 лютого поточного року. 90% від цієї суми хочуть направити через Європейський фонд миру на закупівлю зброї, а решту 10% – на відновлення України. 
  • На лютий Росія подала вже 94 судові позови проти Euroclear, що діє на підставі бельгійського законодавства, домагаючись повернення заморожених коштів російського Центробанку, зазначило видання з посиланням на джерело в уряді Бельгії.

Контекст

У депозитарії Euroclear зберігається переважна більшість активів російського центрального банку на суму €260 млрд, заморожених західними санкціями.

Оскільки країни G7 розділилися у думках щодо того, чи слід конфіскувати базові активи та передавати їх Україні, ЄС запропонував паралельний шлях використання лише доходу.

Спочатку ЄС планував використати частину коштів Euroclear для повоєнного відновлення України, але після того, як подальшу військову допомогу США заблокували республіканці в Конгресі, акцент змістився на військову підтримку.

Попередній план передбачає, що основна частина прибутків, які здебільшого зберігаються у бельгійській Euroclear, буде передана до Європейського фонду миру – механізму, який використовується в основному для відшкодування урядам військових закупівель, призначених для України. Іншу частину передадуть бюджету ЄС для потреб на відновлення України.

Натомість США пропонують піти далі й запропонували союзникам із G7 створити механізм для випуску облігацій щонайменше на $50 млрд, забезпечених прибутками, отриманими від заморожених російських суверенних активів, і використати отримані кошти для підтримки України. Співрозмовники Bloomberg вважають, що надходження від потенційного розміщення облігацій може покрити $60 млрд американської допомоги, яка наразі заблокована у Конгресі.

Минулого тижня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна зможе отримати перший €1 млрд від прибутків із заморожених російських активів вже 1 липня, якщо ЄС діятиме швидко для реалізації необхідних процедур.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні