Категорія
Новини
Дата

ЄС заморозив €37 млрд приватних та €208 млрд державних російських активів – єврокомісар

У країнах ЄС наразі заморожені €37 млрд приватних та €208 млрд державних російських активів. Брюссель працює над тим, як їх можна використати для відшкодування завданих російською агресією збитків. Про це сказав єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс на пресконференції після міжнародної конференції «Відновлення справедливості для України» в Гаазі, пише «Укрінформ».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Ми продовжимо працювати над питанням фінансування репарацій, тому що важливо, щоб Росія заплатила за відшкодування збитків», – наголосив Рейндерс.
  • Він сподівається на «швидке ухвалення нещодавніх пропозицій щодо використання надходжень від знерухомлених російських активів» для потреб України. За його оцінкою, ці надходження можуть становити близько €2-3 млрд на рік.
  • Єврокомісар наголосив, що із запуском подання заяв до Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, «українські громадяни, які зазнали порушення прав людини або стали жертвами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, стають на крок ближчими до репарацій».

Контекст

2 квітня у Гаазі на міжнародній конференції «Відновлення справедливості для України» оголосили про запуск подання заяв до Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України. 

Реєстр починає приймати заяви на компенсацію шкоди постраждалим від збройної агресії РФ. Поки що йдеться про одну категорію заявників, а саме пошкодження або знищення житлового майна. 

Загалом Реєстр налічуватиме понад 40 категорій. Реєстр збитків завданих агресією РФ проти України – це перша складова глобального компенсаційного механізму. Передбачається, що компенсаційний механізм включатиме Реєстр збитків та в майбутньому – комісію з розгляду заяв та відповідний фонд.

Попередній план передбачає, що основна частина прибутків, які здебільшого зберігаються у бельгійській Euroclear, буде передана до Європейського фонду миру – механізму, який використовується в основному для відшкодування урядам військових закупівель, призначених для України. Іншу частину передадуть бюджету ЄС для потреб на відновлення України.

Натомість США пропонують піти далі й запропонували союзникам із G7 створити механізм для випуску облігацій щонайменше на $50 млрд, забезпечених прибутками, отриманими від заморожених російських суверенних активів, і використати отримані кошти для підтримки України. Співрозмовники Bloomberg вважають, що надходження від потенційного розміщення облігацій може покрити $60 млрд американської допомоги, яка наразі заблокована у Конгресі.

Раніше президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна зможе отримати перший €1 млрд від прибутків із заморожених російських активів вже 1 липня, якщо ЄС діятиме швидко для реалізації необхідних процедур.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні