Категорія
Новини
Дата

США заборонять постачання чипів до РФ через Китай – Bloomberg

2 хв читання

США планують заборонити постачання до РФ напівпровідників через треті країни, якщо їх було вироблено за допомогою американських технологій або обладнання. Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела. За минулий рік Росія імпортувала такої продукції на понад $1 млрд, здебільшого з Китаю. Москва могла використовувати їх для ракет та іншого критично важливого озброєння у війні проти України.

Деталі

  • Адміністрація Джо Байдена в середу, 12 червня, оголосить про поширення експортного контролю та обмежень на товари з американським брендом, навіть якщо вони не виробляються всередині країни.
  • Санкції передбачатимуть нові вимоги до експортних ліцензій для виробників і продавців чипів. Перед їх реалізацією вони повинні будуть подавати заявку в Міністерство торгівлі США на отримання ліцензії і доводити, що поставка не призначена для військових цілей.
  • США планують внести до чорного списку вісім компаній, що базуються в Гонконзі, яких підозрюють у постачанні чипів до РФ, повідомили джерела Bloomberg. 
  • Представник Ради національної безпеки Джон Кірбі підтвердив підготовку нових обмежень. За його словами, санкції будуть націлені на компанії та мережі, що допомагають Росії закуповувати товари для використання у війні проти України.
  • Крім цього, США планують розширити список заборонених товарів і санкцій на корпоративне програмне забезпечення, що використовується в Росії. На практиці це призведе до того, що воно «перестане оновлюватися», зазначають співрозмовники агентства. 
  • Більшість продавців мікроелектроніки та чипів, які продовжують працювати з Росією, базуються в Китаї. Минулого року Росія імпортувала передових чипів на суму понад $1 млрд.

Контекст

Після вторгнення РФ в Україну США запровадили санкції, які, зокрема, заборонили експорт до РФ товарів подвійного призначення – мікроелектроніки та напівпровідників. При цьому Китай не приєднався до обмежень і наростив товарообіг із РФ до рекордних значень.

Через це в жовтні 2022 року США запровадили нові правила, що обмежують постачання напівпровідників і обладнання для їхнього виробництва до Китаю. 

Після запровадження американських обмежень у Китаї виник підпільний ринок чипів. Китайські постачальники раніше заявляли, що вони перехоплюють надлишки запасів, які потрапляють на ринок після того, як Nvidia відправляє великі партії великим американським фірмам або імпортує їх через компанії, зареєстровані в таких місцях, як Індія, Тайвань та Сингапур.

Водночас Китай вкладає безпрецедентні кошти у вітчизняну напівпровідникову промисловість. За оцінками SIA, у країні будують щонайменше 23 виробничі обʼєкти із запланованими інвестиціями у понад $100 млрд до 2030 року. До 2030 року Китай може отримати більше половини світових потужностей галузі з виробництва напівпровідників старого покоління, зазначають аналітики. 

У квітні цього року стало відомо, що китайські університети та науково-дослідні інститути отримали високопродуктивні чипи Nvidia через реселерів, попри заборону на продаж таких технологій Китаю. 

У «розумному» озброєнні Росії практично немає російських компонентів, крім корпусу. Понад 60% західної електроніки у зброї РФ – виробництва США. Більше про це читайте у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні