Категорія
Новини
Дата

«Газпром» у найближчі 10 років може не відновити обсяги продажу газу, втрачені через війну та санкції – FT

1 хв читання

«Газпрому» навряд чи вдасться до 2035 року відновити обсяги продажів газу, втрачені у результаті повномасштабного російського вторгнення в Україну і санкцій, пише Financial Times із посиланням на звіт, який наприкінці 2023 року підготували на замовлення керівництва компанії.

Звіт є одним із найвідвертіших свідчень того, як західні санкції, введені у відповідь на війну, завдали шкоди «Газпрому» та російському енергетичному сектору загалом.

Ключові факти

  • Згідно з документом, експорт газу до Європи до 2035 року становитиме в середньому 50–75 млрд кубометрів на рік. Цей показник ледве сягає третини довоєнного рівня продажів.
  • Хоча «Газпром» сподівається, що новий трубопровід до Китаю допоможе компенсувати втрачені обсяги європейського експорту, його потужність становитиме лише 50 млрд кубометрів на рік, а ціни в азіатській країні набагато нижчі, ніж у Європі, йдеться у звіті.
  • «Основними наслідками санкцій для «Газпрому» та ПЕК є скорочення обсягів експорту, які відновляться до рівня 2020 року не раніше 2035-го», – стверджують автори документа.
  • «Це дуже похмуро… «Газпром» зайшов у глухий кут, і вони це чудово розуміють», – заявила старша наукова співробітниця вашингтонського Інституту світової економіки Петерсона Еліна Рибакова, яка вивчила звіт.
  • Щоб зберегти домінуюче становище на внутрішньому газовому ринку, «Газпрому» доведеться використати свою монополію на газотранзитну інфраструктуру та вимагати від Кремля преференцій, йдеться у доповіді.

Контекст

Перспективи «Газпрому» ще більше погіршилися після того, як у листопаді звіт був представлений вищому керівництву: компанія повідомила про збитки у розмірі 629 млрд рублів минулого року.

Зараз РФ експортує газ у Китай трубопроводом «Сила Сибіру», максимальна проєктна потужність якого – 38 млрд куб. м на рік. У 2023 році обсяг експорту газопроводом досяг 22,7 млрд куб. м. «Газпром» очікує виходу «Сили Сибіру» на повну експортну потужність до 2025-го.

Крім того, РФ розраховує побудувати газопровід «Сила Сибіру – 2», яким до Китаю може постачатися до 50 млрд куб. м газу на рік із родовищ на Ямалі. «Газпром» планував ввести в експлуатацію «Силу Сибіру – 2» до 2030-го.

Росія постачає Китаю газ із суттєвими знижками. На початку червня стало відомо, що лідери РФ і Китаю Володимир Путін і Сі Цзіньпін не змогли домовитися про будівництво газопроводу «Сила Сибіру – 2» під час нещодавнього візиту Путіна до Пекіна. На заваді стали вимоги Пекіна щодо ціни майбутніх поставок газу

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні