Категорія
Новини
Дата

Греція, Кіпр і Мальта проти нових санкцій ЄС для російських танкерів – FT

1 хв читання

Греція, Кіпр і Мальта виступають проти посилення санкцій щодо російських танкерів, які перевозять сиру нафту, пише Financial Times із посиланням на джерела. 22 травня посли країн – членів ЄС обговорили новий проєкт санкцій, який також включає заборону на реекспорт російського СПГ – вперше ЄС офіційно націлився на російські газові продукти.

Питання обмежувальних заходів щодо танкерів порушується в контексті підготовки нового пакета санкцій. ЄС погодив уже 13 пакетів санкцій проти Росії після повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року. 

Ключові факти

  • Столиці ЄС сподіваються на досягнення угоди щодо наступного пакета санкцій проти Росії протягом найближчих кількох тижнів, навіть попри те, що зберігаються розбіжності щодо заходів, спрямованих проти тіньового флоту танкерів РФ.
  • Найбільше питання стосується посилення санкцій проти танкерів, які Росія використовує для перевезення сирої нафти з неперевіреною страховкою та неясною структурою власності.
  • Такі країни, як Греція, Кіпр і Мальта, виступили проти санкцій, стверджуючи, що вони просто призведуть до того, що оператори суден зроблять ще більш непрозорі кроки, аби приховати свій флот, і зрештою підвищать ризик аварій і потенційно завдадуть шкоди судноплавству.
  • До запропонованого пакета також включено індивідуальні санкції щодо більш ніж 100 осіб, причетних до депортації українців з окупованих територій та виробництва зброї, а також заходи із боротьби з обходом, спрямовані на закриття лазівок у чинних санкціях.

Контекст

Блок працює над 14-м пакетом санкцій проти Росії, очікується, що він буде готовий у червні. ЄС намагається не допустити обходу попередніх 13 пакетів санкцій, які вже запровадили проти Росії з моменту її вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Чинні санкції включають заборону продажу Росії певних товарів та технологій подвійного призначення, що мають як цивільне, так і військове застосування.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрьом повідомив, що в новому пакеті санкцій ЄС проти РФ будуть обмеження щодо російського СПГ і нафтового «тіньового флоту». Також ЄС оцінює потенційні санкції проти більш ніж дюжини компаній, що продовжують закуповувати товари у блоку, на які накладені обмеження, та постачати їх до Росії. Компанії переважно базуються у Росії, а також у Туреччині, ОАЕ, Гонконгу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні