Максим Поляков і Михайло Кокорич. Ілюстрація Анна Наконечна /Олександр Чекменьов
Категорія
Картина дня
Дата

США змушує українця Полякова продати свою компанію. Що за цим стоїть? Бліц-інтерв'ю з Михайлом Кокоричем, який пройшов через схожу ситуацію

Максим Поляков і Михайло Кокорич. Ілюстрація Анна Наконечна Фото Олександр Чекменьов

Максим Поляков отримав листа з поганими новинами: уряд США вимагає продати його частку в американській ракетній компанії Firefly Aerospace. Нібито участь Полякова – загроза національній безпеці США. Чому чиновники пішли на такий крок?

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Уряд США хоче викреслити Полякова зі списку акціонерів Firefly – про це стало відомо 29 грудня після публікації Bloomberg. У листі, який українець отримав від Комітету з іноземних інвестицій США (CFIUS), уряд вимагав, щоб він продав 50% акцій компанії.

Поляков погодився та вже шукає покупця. Щоправда, підприємець відмовився визнавати, що його участь у Firefly шкодить національній безпеці. Сама компанія підтвердила виданню Spacenews, що поки ситуація не вирішиться, уряд заблокував підготовку до другого запуску ракети Alpha. Firefly відмовилися відповідати на запитання Forbes.

Така ситуація відбувається не вперше: на початку 2021-го піти зі свого космічного стартапу Momentus під тиском влади США довелося й росіянину Михайлу Кокоричу.

Forbes поговорив із Кокоричем про те, чому американські чиновники йдуть на такий крок і що слід за ним очікувати. Редакція публікує скорочену та відредаговану для зрозумілості версію розмови.

Чому уряд США вимагав від Полякова продати Firefly?

У мене та Максима ситуації трохи відрізняються. CFIUS займається контролем за іноземними інвестиціями. Комітет розглядає вторинні угоди – інвестиції або купівлі американських компаній чи технологій.

Я був підприємцем, який приїхав до США створювати компанію з нуля, і CFIUS це не стосуватиметься. Більшість винаходів у Momentus належать мені. Але ж у нас відібрали можливість запускатися. Змусили податися в CFIUS, хоча до цього юристи говорили, що в цьому немає потреби.

Максим купив існуючу компанію. Я не знаю, чи отримував схвалення в момент викупу Firefly. Найімовірніше, ні. Інакше б до нього не дійшли зараз.

Поляков казав, що не проходив через CFIUS, тому що викупив активи компанії після банкрутства. Firefly пройшла ревʼю Держдепартаменту.

Таке пояснення видається дещо натягнутим. Під юрисдикцію CFIUS підпадають не лише інвестиції в компанії, а й купівля технології. Знаю, що деякі юристи трактували це як віконце. Але, схоже, жодного віконця там немає.

Що думаєте про ситуацію?

Для мене Максим – постраждала сторона. Ситуація, що склалася, – наслідок невпевненості США в технологічній перевазі, насамперед над Китаєм. Це провокує полювання на відьом. Ані Росія, ані Україна американські еліти не хвилюють.

Президент Дональд Трамп розширив повноваження CFIUS у 2018 році, і комітет фактично став суперсилою. Відомство має право витягнути будь-якого інвестора з будь-якої кампанії з будь-якою часткою та переглянути наскрізь.

До інтересу Комітету входять як ракетні технології, так і майже весь штучний інтелект, криптографія. Аерокосмічну індустрію просто зачепили першою. Далі CFIUS може прийти до компаній з країн Східної Європи, які переїхали до США та виготовляють будь-які продукти, якими користуються десятки мільйонів людей.

Це важлива нагода всім замислитися, чи варто їхати до США займатися навіть безневинним IT-бізнесом? Коли я обирав, де в подальшому робити бізнес, зупинився на Європі. Поки що військово-промисловий комплекс не керує тут ситуацією, як у США, Китаї чи Росії.

Думаю, Максим також це розуміє. Єдине, хотів би побажати, щоб він не наступив на ті самі граблі у Британії. Там запустили майже копію CFIUS, і вона рано чи пізно вистрілить. Щоправда, Поляков – громадянин Великої Британії, тож має бути простіше.

Максим уже більше року співпрацював з урядом і йшов на поступки. Що спровокувало раптове рішення зараз?

До CFIUS входять представники різних відомств: «велика горила» у вигляді Міністерства оборони, Казначейство, Міністерство внутрішньої безпеки, ФБР, ЦРУ. Вони мають владні повноваження та KPI. Їхнє завдання – параноїдально шукати ризики. Далі все залежить від фантазії.

У чому полягала параноя у випадку з Максимом? Я легко можу запропонувати десяток сценаріїв:

  • США можуть підозрювати, що технології Firefly витікають до Дніпра, а з потенційною окупацією потраплять до Росії;
  • російські спецслужби вільно почуваються на території України і вже перехоплюють інформацію;
  • підозрюють, що технології можуть потрапити до Китаю, бо раніше Україна продавала туди напрацювання;
  • Максим купив компанію в Південній Африці, а південноафриканці працюють з усіма, включно з Китаєм.

У мене були знайомі, які займаються космічною діяльністю. Вони народилися в Румунії та приїхали до США в п'ятирічному віці. Здобули освіту, громадянство, але довго не могли отримати дозвіл на доступ до секретної інформації. Чиновники вважали, що наявність родичів у Румунії (країні НАТО) створює ризики для національної безпеки. Тепер порівняйте людину з громадянством, яка живе у США з п'яти років, та Максима.

Я думаю, що Поляков не становив серйозної загрози для США. Він більше керується честолюбними та фінансовими міркуваннями. До якогось моменту Максим балансував на тому, що ворог нашого ворога – наш друг. Мабуть, цього виявилося замало, щоб позбутися всієї параної.

Якщо вийшло так, як описують у пресі, це несправедливо. Нічого в технології Firefly секретного немає. Проста ракета з простими двигунами. Але коли створено орган, завдання якого бути параноїками, вони ними й будуть.

Виходячи з вашого прикладу, як ситуація з Firefly та Поляковим буде розвиватися далі?

Я так розумію, що Максим передбачав такий результат і намагався пошвидше запустити ракету. Зараз Firefly не дають провести другий запуск – триматимуть за одне місце, щоб він пошвидше продав частку. Їх не хвилює, за скільки Поляков продасть її. Тому в подальшому ситуація залежатиме від того, чи Максим знайде того, хто заплатить реальну вартість. Хоча, мабуть, доведеться давати великий дисконт.

Уже рік, як я продав частку і повністю пішов із Momentus. Вони й досі нічого не запустили. Тому будь-який покупець припускатиме, що американські спецслужби ще рік очищатиме Firefly від присутності будь-якого слов'янського духу.

Але Firefly робить це рік. У 2020-му до ради директорів ввели колишнього секретаря ВПС та колишнього директора Національного агентства геопросторової розвідки. А у листопаді оголосили, що розвитком бізнесу займеться колишній полковник ВПС, який працював у Міноборони.

У Momentus теж борд виблискує від зірок – два заступники міністра оборони. Але не потрібно плутати пенсіонерів із реальними людьми із CFIUS.

Думаю, Максиму дадуть непогано заробити. Принаймні хотілося б йому цього побажати. Це була ризикована інвестиція, і він сам її тягнув.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні